– Vi ska investera betydande summor i Ice.net. Det kommer att röra sig om höga hundratals miljonbelopp över tre till fyra år.

Det säger Jörg Mohaupt, som är chef för affärsområdet media och telekom på den amerikanska industrikoncernen Access Industries, som precis köpt konkursboet efter den svenska glesbygdsoperatören Ice.net.

– Detta ska gå både till nätet och till att nå fler kunder, både invånarna i de här regionerna och besökare som åker dit för rekreation. Men det finns också företag, inom till exempel skog och transport som vi vill kunna nå.

Han vill dock inte uppge hur mycket de betalar för företaget.

Enligt Jörg Mohaupt vill de behålla personalen. Ledningen däremot har förändrats då Robert Eckert, som innehaft chefspositioner på Tre, gått in som vd.

Varför satsar ni på Ice.net?

– Jag tycker att de har en väldigt speciell tjänst för den svenska marknaden, där de vänder sig till glesbygdsanvändare. Det är också ett kostnadseffektivt sätt att nå den här gruppen.

– Ett annat skäl är att vi har goda erfarenheter av Sverige, eftersom vi tidigare varit inne i Bredbandsbolaget.

Vad talar för att ni kommer att lyckas där den tidigare ledningen gått bet?
– Jag tror helt enkelt inte att de hade tillräckligt med kapital eller tid, de behövde fler kunder. Företaget har gjort ett bra jobb, men de klarade inte av den här finansstormen.

Enligt uppgifter har en av de tidigare ägarna Huawei motsatt sig att Access Industries skulle ta över i Sverige. Hur ser du på det?
– Jag kände faktiskt inte till det, men jag tycker att Huawei är en fantastisk leverantör och där hoppas vi på ett bra samarbete.

Kommer ni att göra ytterligare satsningar på den skandinaviska telekommarknaden?
– Vi är intresserade av Ice.nets verksamhet i Danmark, men sedan har vi nog händerna fulla.

Fakta

Glesbygdsoperatören Ice.nets svenska verksamhet gick som bekant i konkurs i slutet av februari. Sedan dess har det pågått en auktion på konkursboet.

I torsdags förra
veckan tog auktionen slut och sedan dess har konkursförvaltaren Magnus Cederlöv på Grönblad Cederlöv advokatbyrå gått igenom de olika buden.

I tisdags blev det klart att amerikanska Access Industries tar över glesbygdsoperatören Ice.nets svenska verksamhet. Sedan tidigare har Access Industries tagit över den norska delen av Ice.net, som också gått i konkurs.

Affären är villkorad
av att PTS godkänner den.