Mina tre kompisar har hjälpt till på mina föredrag och kundmöten i många år. Det är mina demodjävlar och jag introducerar dem för kunder och åskådare innan jag ska genomföra demonstrationer av program som är i prototypstadiet.

– Det här är mina tre demodjävlar, säger jag och ställer fram dem så att alla kan se dem.

– Första gången något går snett tar jag bort en och stoppar den i fickan. Då vet ni att allt är okej och att jag har två kvar. Jag gör likadant om det går snett ytterligare två gånger. Men om programmet fallerar en fjärde gång avslutar jag demonstrationen och ber om ursäkt för att jag tagit upp er tid med något alldeles för ofärdigt.

Introduktionen har alltid tagits emot med leenden. Under demonstrationen är förstås innehållet det intressanta, men också om någon av demodjävlarna kommer att hamna i min ficka. Det är inte många gånger, men det har hänt. Det kan ha varit en programkrasch eller ett oväntat beteende i programmet. Då har jag stannat upp och plockat upp en av djävlarna och stoppat i min ficka.

– Ingen fara. Allt är okej. Nu har jag två kvar.

I stället för den oro som ofta följer på en demonstrationsmiss har stämningen varit uppsluppen och trygg. Kontroll under okontrollerade former. Jag har lyckligtvis aldrig behövt använda alla tre.

I torsdags var det dags igen. Jag skulle hålla ett föredrag om att utforska sin passion, slipa sina färdigheter och fokusera på kunden. Under rubriken ”It’s like playing in a rock band” använder jag nästan 200 bilder i snabba växlingar blandat med rockmusik och bilder från rockkonserter. Att tekniken fungerar är centralt. Över 300 personer var på plats och stämningen var hög.

Tekniken fallerade trots att vi hade testat ljud, bild och mikrofon i god tid innan. Jag fick varken ljud eller bild, och mina tre små demodjävlar var långt därifrån. Så jag stängde av allt.

– I kväll kör vi utan teknik och utan demodjävlar. Bara ni och jag.

Föredraget gick bra. Även om jag vet att tekniken hade kunnat ge nyans åt budskapet blev jag påmind om att det viktigaste mötet aldrig är mellan människa och teknik, i landet där demodjävlarna bor. Det viktigaste mötet är alltid mellan människor. Det är en lärdom jag kommer ta med mig och försöka utforska djupare inför nästa möte.

Fakta

…om problem och möjligheter med att få affärsnytta av sina teknikinvesteringar. Alla har erfarenheter direkt från verkligheten. Varje månad kan du läsa Andreas Sjöström, Filip Ekstrand, Gunilla Etsare och Joakim de Leeuw.