Reklamen ska visas både på videosajten Youtube och på Googles vanliga annonsnätverk. Som exempel beskriver Google en användare som surfar efter sportskor i augusti. Flera månader senare ska annonssystemet komma ihåg det intresset och rikta reklam för liknande produkter till exempel i samband med vinterrean.

På samma sätt ska den som tittar mycket på filmer om bilar på Youtube kategoriseras som bilentusiast i den stora databasen och därmed exponeras för mer bilreklam. Just på videosajten får Google stora möjligheter att identifiera intressen eftersom innehållet där är tydligt taggat och identifierat.

Intressebaserade annonser är en förlängning av Googles nuvarande system som bygger både på sökordsannonser och på reklam som anpassar sig efter webbplatsens innehåll.

– Vi tror att vi kan göra nätbaserad annonsering ännu mer relevant och användbar genom att använda ytterligare information om vilka webbplatser användare besöker, säger Stina Honkamaa, Sverigechef på Google.

Kartläggning av surfmönster i reklamsyfte är kontroversiellt och det vet Google om. En inställningspanel ska göra att användaren kan se hur han eller hon har kategoriserats och ändra det efter eget tycke. Det är även möjligt att själv lägga till intressen som Google ännu inte har snappat upp.

Funktionen kan också stängas av helt, men bygger på en så kallad opt out-modell som kräver en aktiv handling för att surfningen inte ska kartläggas.

Eftersom annonserna inte bara visas på Googles egna webbplatser måste de tidningar och sajter som använder den uppdatera sin policy om hur användaruppgifter lagras. Det ska vara gjort senast den 8 april.

Ungefär samtidgt ska den första intressestyrda reklamen börja dyka upp, uppger Google. Då rör dig sig om en mindre grupp testare i Europa och USA. Enligt uppgifter till Computer Sweden ska systemet dra igång i Sverige under årets fjärde kvartal.

Tjänsten är ännu i betaversion, vilket sökföretaget har för vana att kalla sina produkter under mycket lång tid.

Fakta

  • Google uppger att all information ska sparas som anonyma cookies, en liten fil som sparas på användarens dator.
  • Känsliga kategoriers, som sexuell läggning och hälsa, ska inte sparas.