Det hela började med att Symantec skickade ut en felaktig uppdatering till säkerhetsprogrammet Norton Internet Security 2006 och 2007. Sedan raderade säkerhetsföretaget inlägg om saken på sitt hjälpforum.

– Obehagliga typer spammade vårt forum, med bland annat rasistiska påhopp. Vi beslutade därför att radera inlägg rakt av. Men då rök ju de riktiga frågorna också. Jag vet inte om den som tog beslutet om radering fick hjärnsläpp, säger Per Hellqvist, säkerhetsexpert på Symantec.

Efter att Symantec raderat inläggen drog konspirationsteorierna på nätet igång på allvar. Det cirkulerar nu mängder av rykten om olika ondsinta syften med den felaktiga uppdateringen.

– Det blev ju ännu mer eld på brasan att vi försöker dölja saker efter att vi hade raderat inläggen.

Nu har även hackare dragit nytta av uppståndelsen. Det har lagts upp sidor med skadlig kod som hamnar högt upp på Google då man söker efter info om den felaktiga uppdateringen.

– Vi uppmanar användare att vara försiktiga, och inte ladda ned filer från sidor som skriver om den här patchen, säger Per Hellqvist.

Den felaktiga uppdateringen skickades ut för att samla in anonym statistik, bland annat om hur många som använder produkterna och vilka operativsystem de kör.

– Men någon slarvade och glömde att signera filen och lägga in en brandväggsregel för den.

De användare som hann ladda ned uppdateringen under de tre timmar den låg ute fick upp varningsmeddelanden på sina datorer.

Uppdateringen är dock inte på något vis skadlig, enligt Symantec.

– Vi ska skicka ut en ny likadan, så fort vi har signerat den och lagt till en brandväggsregel.

Symantec försöker nu kasta våta filtar på rykteselden, och lugna sina oroliga användare så gott det går. Bland annat informerar företaget i hjälpforumet. Många bekymrade användare ringer även Symantec.

– Det har blivit ett riktigt trassel av det här. Vi har slarvat, och det är vi jätteledsna för, säger Per Hellqvist.