It-Göteborg drabbas oerhört hårt av krisen inom fordonsindustrin. Exakt hur hårt visar det sig de närmaste månaderna när de varsel som lagts löses ut och när konsultbolagen än en gång tvingas hämta hem mängder av konsulter från Volvo-bolagen utan att ens ha hittat uppdrag för alla som fick gå i den första vändan.

Henrik Back, vd på Guide konsult i Göteborg, konstaterar att konsultbranschen är tuff överlag nu.

– Allt går trögt. Så är det. När Volvo, som är så stort här, drar ner blir det en överetablering. Konkurrensen om alla andra uppdrag ökar. Det som ändå är positivt är att det inte är lika mycket tvärstopp som det var 2000, säger han.

It-konsulternas stålbad kommer att ge bestående avtryck även när konjunkturen vänder, anser Henrik Back.

– Det här är starten på en långsiktig förändring av hela konsultbranschen som har att göra med globaliseringen som våra stora kunder driver. Strukturomvandlingen som innebär att mer och mer läggs i lågkostnadsländer har varit på gång ett tag men nu påskyndas den av krisen.

Bert Olsson, vd på konsultmäklaren Adwise, är övertygad om att konsultmarknaden i Göteborg drabbas ännu hårdare framöver eftersom Volvo PV och AB Volvo snart knappt har några konsulter kvar.

– Det som gör läget så allvarligt är att industrisektorn är så dominerande i Göteborg. Det är bara en tidsfråga innan fler konsultbolagen säger upp personal. Ingen har råd att ha 100 personer på bänken, säger han.

Adwise och Guide har liksom flera andra bolag börjat leta uppdrag utanför Göteborg. Närheten till Norge gör det till en av de intressantaste marknaderna.

Konsultbolaget Enfo satsar extra hårt på att sälja in konsulter på uppdrag både i Norge och Danmark. Vd:n Johan de Verdier ser en marknad både hos nya kunder och bland de svenska kunder som har verksamhet där.

– Vi kör rätt hårt i Norge just nu eftersom konkurrensen inte alls är lika hård där. I Danmark är konkurrensen större men å andra sidan finns inte prispressen på samma sätt som i Sverige eftersom konsultpriserna är högre där, säger han.

Samtidigt finns det vissa branscher i Västsverige som rullar på i stort sett som tidigare och där finns det fortfarande behov av it-tjänster.

Handelssektorn med postorderföretagen i Borås, och företag som Lindex, Kappahl, Hemtex och Netonnet är ett exempel.

Energisektorn, läkemedel och offentlig verksamhet är andra exempel som fortsätter att göra it-investeringar.

– Butikskedjor är på gång, liksom offentlig sektor. Konjunkturnedgången gör att de vill ta tag i sin it för att effektivisera och spara pengar, säger Matz Franzén, vd på Zetup som inriktar sig på effektivisering inom outsourcing och it-infrastruktur.

– En stor skillnad från tidigare är att de inte drar igång lika många långsiktiga projekt. Resultatet ska komma snabbt och det gynnar oss.

På Arbetsförmedlingen i Göteborg finns i nuläget 133 lediga platser för dataspecialister samtidigt som det finns 600 arbetslösa i Västra Götaland.

Siffran är hög, men Cecilia Hamilton, arbetsförmedlare inom it/teknik, berättar att it-företagen uppger att de fortfarande har uppdrag och att de lättare hittar kompetensen de vill ha.

– Även om vi har en arbetslöshet är it ljuset på himlen fortfarande. Rena it-konsulter har inte drabbats lika hårt som teknikkonsulterna, men visst har de en osäker framtid, säger hon.

Erik Behm på det kommunägda Business Region Göteborg konstaterar att många it-företag hade bra resultat förra året och därför har en bra beredskap för 2009.

– Även om tjänsteleverantörerna har det mer osäkert går de som levererar hård- och mjukvara fortsatt bra, till exempel företag som säljer säkerhetslösningar och affärssystem. Mindre utvecklingsbolag går generellt bra, säger han.

Fakta

2008 varslades 21 642 personer om uppsägning i Västra Götaland, vilket är en fjärdedel av alla varsel i landet. Under januari i år varslades ytterligare 3 215 personer.

Volvo Personvagnar
sålde 48 000 bilar i Sverige under 2008, vilket är en minskning med 25 procent. Två tredjedelar av minskningen uppstod under oktober–december.

Största it-varslen
i Västsverige de senaste månaderna:

Semcon: 400 personer.

Volvo IT:
290 personer.

Acando: 50 personer.