Telenor och Tre har satsat minst åtta miljarder kronor i det samägda bolaget 3GIS, som byggt ut det gemensamma 3g-nätet. Nätet står för merparten av operatörernas 3g-täckning i landet. I Tres fall för över 70 procent av operatörens befolkningstäckning.

Hastighetskriget som förs i marknadsföringen – där Tre nyligen flaggat för hastigheter upp till 22 Mbit/s – gäller enbart operatörernas egna nät i Stockholm, Göteborg, Malmö och Karlskrona. I övriga landet kopplas kunderna mot det gemensamma 3g-nätet där maxhastigheten i dag varierar mellan 0,384 Mbit/s och 3,6 Mbit/s.

Nu har Telenor bestämt sig för att dra ner på investeringarna i det gemensamma nätet. Detta för att matcha Teliasoneras satsning på 4g-tekniken lte som ska ge nedladdningshastigheter på upp till 100 Mbit/s.

Telenor tänker sig att uppgradera 3g-nätet till max 14,4 Mbit/s. Därefter är det lte som gäller ”fullt ut”, enligt Lars-Åke Norling, tillförordnad vd på Telenor Sverige.

– Vi ser lte som den givna vägen framåt. Vi planerar en utbyggnad senare i år och om modem finns tillgängliga lanserar vi tjänsten 2010. Lte är mer kostnadseffektivt och förstås en mycket bättre tjänst som blir den givna konkurrenten till dsl framöver, säger Lars-Åke Norling.

Telenors uttalade plan är att erbjuda lte till hela landet till 2012. Samtidigt har Tre meddelat att operatören inte vill satsa på lte i närtid. I stället vill Tre höja hastigheten i det befintliga 3g-nätet med nästa generations turbo-3g, hspa evolved, som medger hastigheter på upp till 44 Mbit/s. Hur det ska genomföras i det gemensamma nätet utan Telenors finansiella medverkan är högst oklart.

– Konsortieavtalet är sådant att var och en av oss har rätt att bygga ut och uppgradera på egen hand, men då blir den delen bara öppen för ens egna kunder, säger Erik Hörnfeldt, informationschef på Tre.

Vad skulle det innebära ekonomiskt att göra det utan Telenor?

– Det skulle förstås bli dubbla kostnaden. Men vi vill inte kommentera våra planer för det gemensamma nätet. Det tycker vi är en fråga som ska hållas inom ramen för 3GIS och diskuteras i 3GIS styrelse, säger Erik Hörnfeldt.

3GIS bildades efter 3g-tävlingen vid millennieskiftet och ägs till lika delar av Telenor och Tre. Vid bildandet av konsortiet var även Orange delägare, men det franska telekombolaget hoppade av sin svenska 3g-satsning 2003 och sålde sin licens till Telia och Tele2.

Bland de största underleverantörerna finns Nokia Siemens Network och Teracom.

Fakta

Teliasonera: Ska rulla ut lte från 2010. Tekniken testas för närvarande i Stockholm och Oslo. Teliasonera har flaggat för minskade investeringar i sitt 3g-nät, som ägs tillsammans med Tele2.

Tele2: Ska ha ett lte-nät klart i slutet av året, med lansering mot konsument 2010. Tele2 vill enligt uppgift samtidigt fortsätta bygga ut 3g-nätet med nästa generation hspa-teknik.

Telenor: Planerar lansering av lte 2010 och ska erbjuda lte till hela landet 2012. Testar tekniken i Norge.

Tre: Vill avvakta med lte och först följa utvecklingen av hspa-tekniken. Testar hspa med 22 Mbit/s i Stockholm.