När Telenor valde att tala om en ändhållplats i utbyggnaden av 3g-nätet blev läget infekterat. Det märktes redan innan artikeln om sprickan publicerades.

Den som lägger operatörernas planer bredvid varandra ser att konkurrenssituationen kan ändras rejält. För att hänga med i hastighetskriget när Teliasonera och Telenor rullar ut lte tvingas Tre till stora investeringar, som blir ännu större när Telenor kniper åt runt sin plånbok.

Annars riskerar Tre att enbart kunna erbjuda mobilt bredband med riktigt höga hastigheter i de egna näten i Stockholm, Göteborg och Malmö. De täcker mindre än en tredjedel av de potentiella kunderna.

Ändå är det för tidigt att tala om något katastrofläge för Tre. Jag pratade med en av våra bättre telekomanalytiker, Bengt Nordström, vd på telekomkonsultbolaget Northstream, som inte tror att Tre löper någon risk att bli frånsprunget. Framför allt eftersom lte fortfarande är en högst omogen teknik.

Det tar ett par tre generationers produkter innan man uppnår rätt prestanda, något som ligger tre till fem år bort. Samtidigt konstaterar han att Telenor säkerligen vet vad de sysslar med.

Extra prekärt blir läget av att spelplanen just nu är kritad med ytterst flyktig kalk. Alla planer förutsätter nämligen att PTS godtar operatörernas internuppgörelse om gsm-licenserna, en uppgörelse som Konkurrensverket utreder och har höjt varningsflagg för.

PTS styrelse fattar det beslutet i dag, fredag. Läs om utfallet på här på sajten.