Under vårterminen kommer tre elevgrupper från skolår 8 och 9 att få hårdtesta betaversionen av Windows 7 på de 30 datorer som HP lånat ut till elever och lärare.

– Microsoft har installerat både operativsystemet och tillhörande program på dessa små datorer. Efter utvärderingen ska vi sedan se hur vi går vidare med projektet, säger Örjan Johansson, projektledare för konceptet Minidator i grundskolan.

Han berättar att skolan redan fått förfrågningar från flera av de andra av de 70 skolor som ingår i Academedia på 30 orter runt om i landet.

– Syftet med projektet är att undersöka om små datorer kan höja effekten av lärandet. Det vi sett hittills tyder på det och själv tror jag att det här skulle kunna explodera inom de svenska skolorna, säger Örjan Johansson.

Stephanie Smitt Lindberg, affärsområdeschef Windows konsument, säger i ett uttalande att projektet blir unikt genom att eleverna på Vittra blir bland de första i Sverige med att använda Windows 7.

– Eleverna kommer att få testa alla nya funktioner i Windows 7 och se hur Windows Livetjänsterna för att samarbeta, kommunicera och spara filer på internet kan göra skolarbetet enklare och roligare.