Mind Bank är onekligen en udda fågel i listan över de företag som fått tillstånd att starta bank i Sverige de senaste åren. Här finns Erik Penser, Volvofinans och Avanza.

Hur kommer det sig att Mindark, företaget bakom låtsasvärlden Entropia, hamnade i det här sällskapet? Steget är inte så långt, om man frågar informationschefen Marco Behrmann:

– Inne i vår virtuella värld Entropia Universe har vi en valuta, ped, som är konverterbar till dollarn. Det innebär att man redan i dag kan sätta in riktiga pengar.

Den nya banken ska dock ha fler tjänster: Inlåning, utlåning, korttjänster och valutahantering.

Som vd för Mind Bank, som blir ett helägt dotterbolag till Mindark, har hämtats en veteran från bankvärlden, Hans Andersson. Han har 20 år bakom sig på olika chefspositioner på Handelsbanken.

– Det ska bli väldigt spännande. Det här är en ny och annorlunda nisch, men det innebär också att vi kan börja med ett rent bord. Vi har inga surdegar och inga exponeringar mot Baltikum, säger Hans Andersson.

– Vi kommer från en modern värld, en virtuell värld och jag tycker att Finansinspektionen har visat prov på ett modernt tänkande när de gav oss tillståndet.

Att få det tillståndet från Finansinspektionen har tagit sju månader. Myndigheten ställer bland annat krav på att bankerna har fem miljoner euro i aktiekapital från början. Därefter har företaget tolv månader på sig att starta banken.

Hans Andersson tror att allting ska vara uppe kring årsskiftet. För att bygga själva internetbanken och för driften av den har de tecknat avtal med Omni Financial.

Mindark hade under 2008 en omsättning på nästan 80 miljoner kronor. Vinsten mätt i rörelseresultat var 11,6 miljoner kronor.
Hur mycket räknar ni med att banken ska omsätta det första året?

– Det vill jag inte svara på. Men det här är ju en väldigt nischad bank, vi ska ha 5–10 personer anställda, säger Hans Andersson.

– I första hand vänder vi oss till de användare vi har. I dag har vi 800 000 användare, varav 20–25 procent från Sverige, och det är dem i första hand vi vänder oss till. I framtiden kan vi komma att gå utanför den kretsen.

Fakta

Mindark har utvecklat spelet Entropia Universe, en virtuell värld, med ett fungerande penningsystem. Valutan som används är ped, vilket står för Project Entropia Dollar. Den är bunden till amerikanska dollar, så att 10 ped är 1 dollar.