Det batteri som HP börjar använda i en rad bärbara datorer ska ha tre gånger så lång livslängd som vanliga litiumjonbatterier.

Dessutom ska de komma upp i 80 procents kapacitet efter bara en halv timmes laddning och klara minst tusen uppladdningar utan att försämras.

Det kan jämföras med dagens batterier som oftast bara klarar 300 laddningar vilket innebär att de blir klart sämre redan efter ett års dagliga uppladdningar.

Batterierna kallas Sonata och har utvecklats av Christina Lampe-Önnerud som på 1990-talet doktorerade på just teknik för laddningsbara batterier. Därefter flyttade hon och hennes make Per Önnerud till USA och startade företaget Boston Power 2004.

När Boston Powers batterier lanseras av HP kallas de Enviro och går att använda i 18 av HPs modeller, 70 procent av företagets bärbara konsumentdatorer.

Vid HPs lansering av batterierna betonas att de ska räcka under hela datorns livstid men priset är något högre än för de gamla. I USA kostar Enviro 150 dollar, cirka 1 300 kronor, vilket är 20 dollar mer än dagens batterier.