Max har under en period testkört vad de kallar för en expresstolpe, en pekskärmsutrustad terminal där kunderna kan lägga sin beställning, på en av restaurangerna i Stockholm. Testet har fallit väl ut förutom att funktionen för att ta betalt direkt i terminalen dragit ut på tiden, förklarar Max vd Richard Bergfors.

– Det stora problemet har varit själva betalningsfunktionen. Nu har vi hittat en lösning vi tror på och den kommer vi köra igång med senast i april och utöka till några fler restauranger, säger Richard Bergfors.


Underlättar. "Det är klar skillnad, det går mycket fortare", säger restauranggästen Christian Hökenhammar om Max pekskärmsterminaler.

Max drog igång projektet under tiden de nya EMV-reglerna för kortbetalningar höll på att tas fram. De visade sig krångligare än befarat och betalningsdelen i projektet drog ut på tiden.

– Problemet har ju varit att överhuvudtaget få fram vad som gäller för själva säkerheten. Nu har vi ju valt en lösning som är godkänd.

Syftet med expresstolparna är att spara in de extra sekunderna som är viktiga för en snabbmatskedja.

– Vårt huvudsyfte är att förbättra gästens upplevelse av väntan, och det andra är att vi kan ta emot flera gäster. Vi spar även tid i och med att gästerna tar över en del av jobbet.

En positiv bieffekt är även att kunderna köper mer i samband med sin beställning, som en plusmeny eller en extra glass.

– Målet är ju att exakt när kunden vill ha sin hamburgare ska hamburgaren vara klar och nygrillad men det tar en stund att grilla kött. Med teknikens hjälp ska vi komma så nära man bara kan.

Under våren kommer fler restauranger att utrustas med expresstolpar och fungerar allt väl kommer de flesta restauranger ha dem i början av 2010.

– Idén har vi haft i tio år. Nästa steg är att man beställer med mobiltelefonen men jag tror inte att tiden är riktigt mogen.

Fakta

EMV är den standard för konto- och kreditkort med ett chips som håller på att infasas i hela världen. Den innebär högre säkerhetskrav.