Under hela tiden Internet Explorer 8 utvecklats har Microsoft talat sig varma för webbläsarens förbättrade stöd för webbstandarder. Nu är det slut på att gå den egna vägen och Microsoft ska börja lyssna på standardorganisationen W3C. Men under tiden har konkurrenterna gått vidare, anser webbutvecklarna.

Isac Lagerblad, utvecklare på webbyrån Creuna, ser det som positivt att Internet Explorer får bra stöd för css version 2.1, men det räcker inte i dag.

– Negativt är ju att alla andra webbläsare är på css 3, och börjar få stöd för html 5. Bara en så enkel grej som rundade hörn går ju inte att göra i css 2, och det finns massa andra roliga funktioner i version tre, säger Isac Lagerblad.

Johan Halse, utvecklare på byrån Doberman, är av samma åsikt.
– Det är fint att de försöker men de är ju fortfarande rätt lång efter de andra, framförallt när det gäller css-stödet. Av det jag sett är jag inte jätteimponerad, säger Johan Halse.

Han pekar på att först när Internet Explorer börjar stödja en standard går den att använda fullt ut på alla sajter.

Robert Nyman, webbutvecklare och gränssnittsarkitekt på Valtech, ser även en stor risk i hur Internet Explorer 8 hanterar sajter som inte fungerar ordentligt med det standardkompatibla läget.

I webbläsaren finns en knapp som renderar om sidan i ett kompatibelt läge. Om tillräckligt många klickar på denna hamnar sajten i en särskild central lista och alla framtida besökare får den kompatibla versionen.

– Det är helt märkligt, man kan inte ha rendering baserat på röstning, det är en idé som låter bra i kanske fem sekunder, säger Robert Nyman.

Fakta

Webbutvecklarna är helt överens om att det största problemet i dag inte är de nya versionerna av Internet Explorer utan den gamla sexan.

Johan Halse på Doberman säger att omkring en tredjedel av utvecklingstiden går åt till att anpassa sidan för den gamla webbläsaren och önskan är att den en gång för alla går i graven.