Som CS kunde berätta i februari blir alla Sveriges internetuppkopplade datorer tv-mottagare i lagens mening i samma stund som Sveriges Television eller någon annan av de stora aktörerna börjar sända en hel kanal på nätet. I ett slag skulle miljoner datorer beläggas med en licensavgift.

Men två av tre svenskar säger nej till att företag ska tvingas betala. Det visar en undersökning som Sifo har utfört på uppdrag av Företagarförbundet. Bara 22 procent säger ja.

– Landets hundratusentals småföretagare ska inte behöva betala tv-licens bara för att de har en dator till bokföringen på kontoret, säger Camilla Littorin, förbundssekreterare på Företagarförbundet, i en kommentar.

Starkast är motståndet bland personer mellan 30 och 49 år, där 81 procent säger klart nej medan 13 procent är positiva till utvecklingen.

Enligt gällande regler måste företag betala en licens per tio tv-mottagare, vilket skulle kunna innebära 500 000 nya licensavgifter och en miljard kronor för de fem miljoner pc som finns ute på svenska företag.

Reglerna har dock setts över och regeringens utredare har föreslagit att företag inte ska behöva betala mer än en licensavgift, oavsett hur många tv-mottagare som finns på arbetsplatsen.

Samma bestämmelser gäller för en privatperson som har bredband och dator men ingen tv. Företag kan dock införa spärrar i datorerna eller i nätverket som blockerar tv-sändningen, vilket enligt Radiotjänst ska räcka för att slippa betala.

SVT har målsättningen att börja med fullständiga webbsändningar och har förhandlat med bolaget Zatoo som kan stå för den tekniska lösningen. Företaget vidaresänder redan bland annat CNN på webben.

Samtalen har ännu inte lett till något avtal, meddelar Jan-Olof Gurinder, distributionschef på SVT.

Fakta

1 000 personer har fått svara på frågan "Tycker du att företag ska betala TV-licens för alla datorer med internetuppkoppling eller tycker du inte det?".
Undersökningen genomfördes mellan den 3 och 9 mars.