Microsofts ökade kärlek till php framkom i går på företagets utvecklarkonferens Mix 09 i Las Vegas i går. Det är framför allt tekniken Fastcgi som renoverats för att passa språk utanför Dotnet, skriver IDG News.

Microsofts satsningen innebär att php-applikationer går från att enbart kunna köras i en begränsad miljö, så kallad sandlåda, till att ha tillgång till betydligt fler systemresurser.

– Att Microsoft omfamnar php är ett svar på vad andra företag, som exempelvis Google, gör med sina datamoln. De utökar språkstödet, och då hakar Microsoft på, säger Ola Bini, systemutvecklare på Thoughtworks.

Per-Olof Norén, systemarkitekt på Curalia, är inne på samma linje.

– Min gissning är att allt fler applikationer skrivna i php installeras i företagens serverrum. De stora leverantörerna försöker ta marknadsandelar som annars riskerar hamna under lamp-stacken, säger Per-Olof Norén.

Ola Bini är samtidigt lite förvånad över Microsofts strategi.

– Traditionellt har Microsoft främst fokuserat på egna språk, så det är kul att de breddar sig. Det tyder på en större öppenhet från Microsofts sida, säger Ola Bini.

Även Alexej Kubarev, applikationschef och php-utvecklare på Accedo Broadband, ser Microsofts php-satsning som något bra.

– Det är jätteviktigt att stora företaget upptäcker att php är en bred plattform. För det finns väldigt stor kompetens på området med många php-utvecklare. Och php är en stabil plattform, säger Alexej Kubarev.

Men det är inte bara php som får större plats i Azure.

– Det finns inga anledningar till att exempelvis språk som Ruby inte skulle kunna köras med Fastcgi, säger Prashant Ketkar, marknadschef för Microsofts molninfrastruktur, till IDG News.

Ola Bini är tveksam till den idéen.

– Fastcgi fungerar bäst tillsammans med php, säger han.

Fakta

Enligt IBM används PHP för närvarande av 22 miljoner webbplatser, däribland Yahoo och Facebook.

Med undantag för en mindre svacka under 2005 och 2006 har antalet webbplatser som använder php ökat konstant.

Php skapades 1995 av Rasmus Lerdorf.