IBM och Sun konkurrerar på många områden. Båda företagen verkar inom allt från stora Unixsystem, Java och databaser till ren hårdvara. IBM får knappast ett enkelt uppdrag när det gäller att integrera företagen, enligt Nathaniel Martinez, analytiker på IDC.

– Överlappningen blir omfattande, särskilt inom områden som Unix och lagring, säger Nathaniel Martinez.

Solaris på Sparcprocessorerna är Suns viktigaste marknadsområde, med stora och lojala kunder inom branscherna telekom och finans. Det innebär samtidigt att Sun är en stor konkurrent till IBMs Unixsystem Aix på företagets egna Powerprocessorer.

Nathaniel Martinez tror att IBM skulle få leva med två separata Unixprodukter under överskådlig framtid.

– Kortsiktigt vore det bäst att köra båda parallellt. Migrationen från Solaris till Aix är väldigt komplicerad, säger han.

Det är något som Peter Gustafsson, vd på systemintegratören Inserve, också märker av.

– Tittar man på den klassiska Unixmarknaden finns det kunder som kör antingen Aix eller Solaris men det finns inga som byter mellan dem. Byter de så byter de till Linux, säger Peter Gustafsson.

På sikt är det dock svårt att se någon fördel i att ha två Unixfamiljer.

Inom lagring är företagen i dag intresserade av samma kunder. Sun köpte 2005 Storagetek och IBM har under senare tid gjort flera uppköp för att förbättra sin lagringsportfölj.

På marknaden för bandlagring till stora företag är IBM och Sun i dag nästan de enda spelarna och IBM behöver vara kreativt för att affären ska gå igenom, tror Claus Egger, lagringsanalytiker på IDC.

– IBM skulle i praktiken få monopol på bandlagring för stora företag. Jag vet inte riktigt hur de regulatoriska myndigheterna skulle se på det, säger han.

Produktportföljerna riktar sig till samma kunder och Claus Egger kan inte se någon tydlig del av Suns teknik som IBM skulle vara intresserad av. Resultatet blir med all sannolikhet att produkter och serier slutar produceras.

Både IBM och Sun avböjer att kommentera de problem som skulle uppstå om IBM skulle förvärva Sun.

Fakta

Unixsystem – Suns Solaris och IBMs Aix är båda klassiska Unixsystem, men inget av dem klarar riktigt av konkurrensen mot Linux och Windows. Frågan är om det finns plats för två Unixsystem i IBMs portfölj.

Lagring – IBM har länge verkat på lagringsmarknaden och Sun köpte Storagetek 2005 för att stärka sin satsning på bandlagring. Produktlinjerna är tydligt överlappande och vissa av dem läggs förmodligen ner.

Databaser – IBM har flera databaser, varav DB2 är den viktigaste, och Sun köpte MySQL förra året. Även om de egentligen riktas till olika delar av marknaden finns det överlappning och många gamla kunder av stängda databaser ser sig om efter öppna alternativ.

Utvecklingsmiljöer – IBMs Eclipse är dominerande vad gäller Javautveckling och används även för andra språk. Samtidigt står Sun, företaget bakom Java, bakom konkurrenten Netbeans.

Processorer – IBM utvecklar Power och Sun utvecklar Sparc. Båda är exempel på Risc-arkitekturer med goda prestanda. IBM har visat intresse för särskilda versioner av Power, exempelvis Cellprocessorn. Sun satsar samtidigt stenhårt på processorer som klarar många trådar.

Identitetshantering – Båda företagen har lösningar för katalogadministration och identitetshantering. Det är en viktig marknad för Sun och lösningarna ser mycket lika ut.