I rapporten, Project Grey Goose Phase II Report, som släpptes i fredags, uppges att de ryska underrättelsetjänsterna GRU och FSB låg bakom attackerna mot Georgien i juli och augusti. Attackerna skedde samtidigt med den ryska invasionen av Georgien.

GRU är rysslands militära underrättelsetjänst, FSB är den federala säkerhetsbyrån.

Bland annat ska en internetoperatör ansluten till webbsajten Stopgeorgia.ru web varit med och koordinerat attackerna. Dess kontor ligger nära ryska försvarsdepartementets utrikesavdelning.

Tidigare har Sergei Markov, företrädare för det ryska parlamentet sagt att en av hans anställda låg bakom cyberattackerna mot Estland, då länderna låg i en politisk konflikt.

Rapportens författare, Jeff Carr, uppger att dessa uppgifter, ihop med de fakta som läggs fram rapporten, visar att Kreml har varit inblandat i cyberattackerna.

– Det ligger för mycket planering bakom, säger Jeff Carr, som är grundare till säkerhetsföretaget Grey Logic till IDG News.

Ändå kan man inte dra slutsatsen att attackerna mot Georgien var statligt planerade och sponsrade, uppger Paul Ferguson, säkerhetsexpert på Trend Micro, som har granskat slutsatserna i Grey Goose.

– Bara för att han kan dra vissa slutsatser, innebär det inte att dessa utgör det verkliga sakförhållandet, säger han.

Fakta

Rapporten har namnet Grey Goose 2 och är uppföljare till en tidigare rapport om det georgiska cyberkriget. Den innehåller bland annat ett avsnitt om konflikten i Gaza och analyser av politiskt motiverade attacker i Östra Indien, mot webbsajten till järnvägsbolaget Eastern India Railway.
Grey Goose är skriven av en grupp säkerhetsexperter. En detaljerad version av rapporten finns tillgänglig hos myndigheter och hos säkerhetsforskare.