Priset för mobilt bredband går upp, samtidigt som datahastigheten höjs.
Fler och tajtare datatak gör det väsentligt dyrare att surfa mycket.
Obegränsad nedladdning försvinner som begrepp.

Så kan man sammanfatta de nya avgiftsmodeller som för mobilt bredband de svenska mobiloperatörerna Telia och Tele2 presenterat så här långt.

Obegränsad nedladdning försvinner som begrepp när det gäller mobilt bredband. De båda operatörernas samtliga abonnemangsalternativ innehåller nu olika former av datatak.

Mobiloperatörerna har flera gånger klagat på att mobilt bredband – trots rakettillväxten i antalet kunder – inte är en tillräckligt lönsam tjänst.

Alla fyra stora operatörer har flaggat för att de tänker ändra avgiftsmodellerna så att de som surfar mycket får betala mer.

I förra veckan presenterade Telia sina nya avgifter. Priset på deras lyxigaste abonnemang Premium Fri höjs en aning till 249 kronor i månaden i samband med att maxhastigheten i nätet skruvas upp till 14,4 Mbit/s.

Telias datatak i Premium Fri ligger kvar på 5 GB per månad. Surfar kunden mer än så går det att köpa ett tilläggspaket på ytterligare 5 GB för 149 kronor.

I dag presenterade Tele2 sina priser. Deras lyxigaste abonnemang höjs även det till 249 kronor i månaden. Men här ligger datataket högre – 10 GB per månad. Tele2:s tilläggspaket för ytterligare 5 GB data kostar 99 kronor.

Tele2 har även ett abonnemang som precis som Telia har ett datatak på 5 GB. Tele2:s månadsavgift är dock några tior lägre, 219 kronor. Telia har också ett mellanklassabonnemang där datataket trycks ner till 3 GB och månadsavgiften hamnar på 229 kronor.