Gränsen för hur intensivt abonnenter som använder mobilt bredband får surfa skiljer sig dramatiskt mellan operatörerna och deras olika abonnemang.

I och med dagens lansering från Tele2 höjdes inte bara surfhastigheten utan även taket. Kunder med någon av de dyrare tjänsterna får nu förbruka upp till 10 GB i månaden innan hastigheten sänks. I budgetalternativen med ”fri surf” är gränsen satt vid en eller 5 GB.

En operatör som sticker ut är Tre som låter kunderna surfa dubbelt så mycket som Tele2. Hela 20 GB ska förbrukas innan hastigheten stryps.

Telenor har inget tak över huvud taget på det abonnemang som kallas Fastpris.

– Vi har för nu valt att inte sätta någon begränsning på Fastpris-abonnemanget och det gäller oavsett volym, säger Marcus Adaktusson, pressansvarig på Telenor.

Telenors tjänst för surf med mobiltelefonen istället för med datorn har dock en gräns på 2 GB.

Tre har också det mest dataintensiva och belastade nätet av de stora svenska operatörerna. Som CS tidigare berättat har Tre en sjättedel av kunderna men 60 procent av all mobil datatrafik i Sverige.

– Vi har internetgenerationen som kunder, 20-åringarna som har internet som huvudkanal. De flesta av våra kunder har också oss som enda bredbandsleverantör, sa Erik Hörnfeldt, informationschef på Tre, i december.

Flera operatörer har vittnat om hur en liten del av kunderna förbrukar enorma mängder data, vilket ställer till det både för andra kunder och för operatören.

Enligt Teliasonera surfar majoriteten av kunderna upp mindre än 3 GB per månad.

Så mycket får du surfa:
Tre: 7,2 Mbit/s. Tillåter 20 GB per månad. Därefter sänks hastigheten till 200 kbit/s.
Telenor: 7,2 Mbit/s. Ingen gräns för abonnemang för surf med dator.
Tele2:
14,4 Mbit/s. Tillåter upp till 10 GB per månad, med det dyraste abonnemanget. Därefter sänks hastigheten till 64 kbit/s för privatkunder och 120 kbit/s för företagskunder.
Teliasonera: 14,4 Mbit/s. Tillåter 5 GB per månad med det dyraste abonnemanget. Därefter sänks hastigheten till 57 kbit/s.

Rättelse: Uppgifterna om Telenors abonnemang har uppdaterats.