Häromdagen gick Microsoft ut med ny information kring nästa testrunda av Windows 7. Windows 7 Release Candidate, RC, ska finnas tillgänglig för nedladdning betydligt längre än vad som var fallet med den första betaversionen som kom i januari.

Företrädare för Microsoft skriver på Technet att RC ska ligga ute till slutet av juni, vilket borde innebära att den läggs upp på nätet i maj. Dessutom ska den fungera fram till 1 juni 2010, till skillnad från den första publika betaversionen som inte går att använda efter 1 augusti i år.

Windows 7 RC kommer inledningsvis på engelska, tyska, japanska, franska och spanska. Men Microsoft kommer i vår att bjuda in ett antal utvalda testare som ska utvärdera en tidig svensk version och hjälpa till med att rätta till de svenska formuleringarna.

CS har använt betaversionen av Windows 7 sedan i höstas och kan konstatera att det redan handlar om en mycket stabil produkt. Mycket tyder på att den skarpa versionen därför kommer redan under hösten i år. Därmed ska det stora antalet företag som fortfarande kör XP kunna dra igång uppdateringsprojekten tidigt nästa år, hoppas Microsoft.

Men Gartners analytiker tycker som vanligt att man ska avvakta. Michael Silver skriver i sin senaste rapport att många tredjepartsleverantörer inte får fullt stöd för Windows 7 förrän sex till tolv månader efter lanseringen.
Däremot tycker han inte att det är lika viktigt att vänta in det första servicepaketet för det nya operativsystemet.

Hans analys är att Windows 7 kommer att blir mer stabilt från start än vad som var fallet med Vista och XP. Skälet till det är att många fler än tidigare har deltagit i betatesterna av operativsystemet.