Bankerna skyller på Microsoft och Microsoft skyller på bankerna.

Kunderna får som vanligt sitta emellan.

Tusentals betalningar som matades in på internet 28-29 mars har försvunnit ur systemet. Omställningen till sommartid ledde till att mängder av transaktioner kom bort.

Ingen har förlorat pengar, men obetalda räkningar kan ändå ställa till problem som påminnelseavgifter och betalningsanmärkningar.

– Vi har tagit kontakt med samtliga banker och rekommenderat dem att ta kontakt med sina kunder, säger Arne Åhlund, it-säkerhetschef på Bankgirot.

Bankgirot fick redan under måndagen telefonsamtal från bankkunder som undrade vad som hade hänt med deras betalningar.

Felet ligger dock inte hos Bankgirot, utan hos bankerna som inte har förmedlat betalningarna till Bankgirot.

Förklaringen är, enligt Nordeas presschef Helena Edström, den stora uppdateringen som Microsoft skickade ut för ungefär ett halvår sedan. Uppdateringen gör att klockslagen blir fel när Sverige går över till sommartid.

– Helt fel, säger Karin Alfredson på Microsoft.

Hon förklarar att uppdateringen innehåller automatisk omställning för sommartid både för europeiska och amerikanska förhållanden. USA går över till sommartid två veckor tidigare än Sverige.

– Man måste ställa in att man vill ha svensk sommartid. Vi kunde kanske ha skrivit det med större bokstäver, men det står trots allt klart och tydligt i Readme-filen, säger Karin Alfredson.

– Det är Microsoft som har felat, anser Helena Edström, som anser att uppdateringen borde ställa in sig automatiskt efter det land som den används i.

Nu kommer bankerna att skicka ut meddelanden till alla kunder att kolla att betalningarna har gått igenom. Meddelandena kommer att skickas i enkla kuvert utan avsändare för att undvika ryktesspridning.

– Det är beklagligt att ni skriver om detta, säger Helena Edström, det minskar bara förtroendet för bankerna, och ingen skada är ju skedd.

Samtidigt har Kronofogdemyndigheten underrättats för att undvika onödiga inkassokrav.

Kolla här om dina betalningar påverkats