Jag har fått många indikationer på att de i USA tröttnat på att snacka om agil, det vill säga lättrörlig, utveckling. It-chefen på ett storföretag jag jobbar med accepterar inte längre den etiketten. Teknikchefen på ett annat stort bolag med många tusentals utvecklare säger att han inte bryr sig. Agil utveckling eller Rup, det är resultatet som räknas. Den första metoden skapar religiösa figurer i hans organisation och han har inte tid med dem.
Jag visste att det skulle hända, men inte när. Så – ska man glömma allt man lärt sig om att vara agil? De som inte har börjat, ska de hoppa över det helt?
Nej, inte alls. Det finns mycket bra med agil utveckling och det försvinner inte.
Till exempel arbetar jag med många stora företag jorden runt för att skala upp agilutveckling från det lilla till det stora. Det finns fortfarande en hel del motstånd mot att göra det i de stora företagen till stor del på grund av att de starka individer som en gång satte bollen i rullning gav ett oseriöst intryck: ”ingen arkitektur, ingen modellering, bara koda och strukturera om senare”. I andra fall var de inte lätta att förstå: ”Testerna är dina krav” och ”parprogrammering”.
Nu är det ganska tyst kring dem. De håller på att bli passé, om jag ska uttrycka mig skarpt. De blir inte de självklara talarna på stora konferenser längre. De engageras inte lika ofta som konsulter. De låter lite trötta.
Hur är det då med Scrum? Det knakar ordentligt i fogarna. Scrum är fortfarande populärt, men blåser man upp en ballong utan hejd så riskerar man att den så småningom spricker.
Inte desto mindre finns det bra idéer i Scrum.
Nu leds loppet i stället av dem som har en stark förankring i storbolagen, men med en djup förståelse av de agila värdena. ”Agil” är inte bara en lapp som man klistrar på det man redan gör, det förändrar hela vårt förhållningssätt till utveckling med goda resultat redan på första trappsteget.
Rådet är att ta bra practices från den agila trenden och kombinera med andra bra practices från till exempel Rup. Viktigast av allt: kasta inte bort allt vad ni hade innan ni gjorde något av detta.
Var smarta!
…om tunga teknikfrågor, varannan gång kopplade till systemutveckling och varannan till it-säkerhet. Varje månad kan du läsa Ivar Jacobson, Tomas Djurling, Ola Bini och Anne-Marie Eklund Löwinder.