Rim passade på att lansera sin programbutik Blackberry App World under mobilmässan CTIA Wireless. Det innebär att samtliga stora mobilplattformar nu antingen har eller ska öppna en marknadsplats för mobilprogram.

– Programbutikerna är centrala. Att spelarna satsar på dem är helt nödvändigt, säger Andreas Sjöström, mobilutvecklingsexpert på Sogeti.

Frågan är vilken eller vilka plattformar som kommer att lyckas bäst.

Leif-Olof Wallin, mobilanalytiker på Gartner, har en snäv syn på framtiden. Han tror att det bara kommer att finnas tre stora ekosystem i världen år 2012. Två av dem är Symbian och Iphone. Tredjeplasten får Rim, Microsoft och Android slåss om.

Andreas Sjöström, mobilutvecklingsexpert på Sogeti, är något mer positiv.

– Jag tror att vi kommer att ha åtminstone fyra ganska välfungerande ekosystem år 2012. Tidigare trodde jag att vi bara skulle få se två, Windows och Android. Men Apple är så oerhört framgångsrika med sin App Store, så de kommer inte att dö bort, säger Andreas Sjöström.

Han tillägger att Nokia och Symbian Foundation har störst marknadsandel, och kommer också att finnas kvar.
Andreas Sjöström anser att fokus på mobilmarknaden förskjuts allt mer från operatörerna till plattformarna. Runt plattformarna bildas det ekosystem av utvecklare, program och tjänster som är knutna till plattformarna.

– Det här påverkar givetvis operatörerna. De har själva velat tillhandahålla det här till sina kunder.

Det påverkar även mobiltillverkarna och antalet plattformar.

– De små, stängda mobiloperativsystemen minskar oerhört i betydelse. Kunderna vill inte ha dem, eftersom det inte finns några programbutiker för dem. Många mobiltelefonleverantörer pensionerar dem.

Den programbutik som har funnits längst, och som är mest framgångsrik, är Apples App Store. Google öppnade sin motsvarighet, Android Market, i oktober förra året. Än så länge är det inte någon större fart på den, men Andreas Sjöström tror att det bara är en tidsfråga.

– Vi har en mängd Android-telefoner i faggorna, säger han.

Fakta

Det finns i dag fem stora mobilplattformar. Samtliga har eller planerar att öppna en programbutik.

  • Apples Iphone har sin App Store.
  • Googles Android har sin Android Market
  • Symbian Foundation-grundaren Nokia öppnar Ovi Store i maj.
  • Microsofts Windows Mobile öppnar sin Windows Marketplace under året.
  • Rim har annonserat sin kommande Blackberry App World.