Det blev ett stressigt slut på skidsemestern för Netnods vd Kurt-Erik Lindqvist.

I onsdags uppmärksammade CS att trafikmängderna i den svenska delen av internet minskat dramatiskt, samma dag som piratjägarlagen Ipred trädde i kraft. Det enligt mätningar från Netnod, som sköter sex av de svenska internetknutpunkterna.

Nyheten spred sig snabbt i svenska medier och ut över världen. I skrivande stund har bland andra brittiska BBC och The Guardian, amerikanska CNET och nyhetsbyrån AP uppmärksammat det svenska trafiktappet och hänvisat till Netnods statistik.

Samtidigt har Netnods vd Kurt-Erik Lindkvist befunnit sig i de franska alperna, utan tillgång vare sig mobiltelefon eller dator.

När CS når honom på fredag eftermiddag har han nyss nått den franska staden Chamonix och just hunnit uppdatera sig om läget.

– Din gissning är lika god som min. Vi har ingen aning om vad som ligger bakom, säger han på telefon från Frankrike.

Han betonar att långt ifrån all internettrafik i Sverige rör sig genom Netnods knutpunkter. Det är därför inte säkert att statistiken ger en rättvis bild av vad som sker.

Netnod har heller ingen möjlighet att bedöma varför trafiken minskat, utan kan bara konstatera att så skett.

– Det finns en miljard saker som kan påverka. Operatörerna kan ha flyttat trafik, vi har den här Conficker-masken och liknande. Jag skulle vara försiktig med att dra för stora slutsatser, säger Kurt-Erik Lindqvist.

Liknande tapp i trafiken har registrerats tidigare, exempelvis i samband med Pirate Bay-tillslaget för snart tre år sedan. Då var trafiken tillbaka på normala nivåer efter bara ett par dagar, säger Kurt-Erik Lindqvist. Men då var också sajten Pirate Bay bara några dagar senare.

Samtidigt medger han att en halvering av trafikmängderna knappast hör till vanligheterna.

– Temporärt har vi sett sådana här saker tidigare, när det varit stora störningar i trafiken hos Telia till exempel. Men tar det tre dagar så är det kanske något annat än bara en störning, säger han.

– Jag säger inte att det är fel, men jag vill inte säga att det är rätt heller. Är trafiken fortfarande lägre om en månad så kan det vara dags att börja dra slutsatser, säger Kurt-Erik Lindqvist.