Det dröjde bara ett par timmar efter att piratjägarlagen Ipred trätt i kraft innan den användes för första gången. Svenska förläggarföreningen och Antipiratbyrån krävde förra veckan ut namnet bakom en ip-adress som misstänks ha delat ut upphovsrättsskyddade ljudböcker på internet.

Bevisinsamlingen innebär med stor sannolikhet att Antipiratbyrån brutit mot lagen och begått dataintrång. Det hävdar säkerhetsexperten André Rickardsson, idag på företaget Bitsec och tidigare hos Säpo och på Utrikesdepartementet, i en stort uppslagen debattartikel i Svenska Dagbladet idag.

Han hävdar att ftp-servern som användes för att dela ut materialet är lösenordsskyddad. Förutsatt att Antipiratbyrån inte fått tillstånd att logga in från serverägaren har ett dataintrång sannolikt begåtts, enligt André Rickardsson.

– Det är bara att dra paralleller till intrånget mot Socialdemokraterna. Där är ju tre personer dömda, säger André Rickardsson på telefon med Computer Sweden.

Han hänvisar till Sapnet-skandalen för drygt två år sedan, där tre personer dömdes för dataintrång efter att olovligen ha loggat in på Socialdemokraternas skyddade nätverk.

Hur har det här gått till enligt dig?

– Det står klart och tydligt i en bilaga [till tingsrätten], där utredaren beskriver hur han har kopplat upp sig med sin maskin.

– Man har helt enkelt anslutit till ftp-servern och laddat hem filer, men de beskriver inte på vilket sätt de har kommit åt servern.

Han hävdar vidare att det inte heller finns några bevis för att verken faktiskt delats ut till allmänheten, det eftersom de laddats upp på en lösenordsskyddad, privat server.

– Det här är en ftp-tjänst, en maskin som finns dold på internet. Sedan påstår man att det därifrån har skett storskalig fildelning för allmänheten, men det bevisar man inte på något sätt.

Men även om spridningen har skett i en sluten skara är det väl olagligt?
– Ja, men det är inte utrett, i alla fall inte som [Svenska förläggarföreningens advokat] Danowski påstår, att det skulle röra sig om spridning till allmänheten, säger André Rickardsson.

Antipiratbyråns utredare i fallet avböjer att kommentera saken när CS når honom på telefon. Istället hänvisar han till Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén, som inte säger sig ha läst debattartikeln ifråga.

Henrik Pontén ber att få sätta sig in i ämnet och återkomma med en kommentar senare under dagen.