Säkerhetsexperten André Rickardsson anklagade i helgen Antipiratbyrån för att ha brutit mot lagen och gjort sig skyldiga till dataintrång.
Det ska ha skett i samband med bevisinsamlingen mot de personer som nu misstänks ha delat ut upphovsrättsskyddade ljudböcker på nätet, det första fallet där personuppgifter bakom en ip-adress begärs ut enligt den nya Ipred-lagen.
Enligt André Rickardsson spreds materialet ifråga från en lösenordsskyddad ftp-server. För att samla in bevis måste Antipiratbyrån alltså ha tagit sig in på servern, något som är olagligt utan serverägarens tillstånd, menar han.
Antipiratbyråns chefsjurist Henrik Pontén tillbakavisar bestämt att Antipiratbyrån skulle ha brutit mot lagen.
Han avböjer dock att förklara hur bevisinsamlingen gått till.
– Den här frågan lockar till sig många förståsigpåare. Det han sysslar med är ju rent förtal. Det är en spekulation som helt saknar grund och det är symptomatiskt för debatten, att man försöker vilseleda genom att sprida den här typen av uppgifter, säger Henrik Pontén.
Hur tog ni er in på servern ifråga?
– Det kommer vi att redovisa i kommande rättegång, i den mån vi behöver göra det.
För snart två år sedan fälldes tre personer för dataintrång i den mycket uppmärksammade Sapnet-historien. De hade använt läckta kontouppgifter för att logga in på socialdemokraternas nätverk utan tillstånd, vilket räckte för en fällande dom.
Hade ni tillstånd från serverägaren att gå in på servern?
– Som sagt var så går vi inte ut och informerar om hur vi arbetar via media. Det beror på att många har ett intresse av att veta hur vi gör. Den här typen av spekulationer leder ju till uppmärksamhet från media, det är ju uppenbart.
Ni har alltså inte gjort er skyldiga till något dataintrång?
– Det är ett tokigt påstående man får mycket publicitet av. Det har ingen som helst grund, säger Henrik Pontén.