Vi träffas på ett mysigt fik på Söder. Josefine Granding Larsson bor i porten intill och under hennes senaste år som konsult har det blivit hennes stamhak.
– De har kanonbra luncher här, säger hon.
Men nu är det slut med luncher på hemmaplan på ett tag. Efter ett år på egen hand har hon tröttnat på att vara utan arbetskamrater.
Hon är också hett villebråd för mediebranschen – trots att hon inte fyllt 30 år är hon redan en veteran på mobila tjänster.
– Du är den första jag säger det till, men det är nog faktiskt officiellt nu att jag ska börja på ett nytt bolag som ska utveckla mobiltjänster åt TV4 och Expressen, säger Josefine Granding Larsson och berättar att Expressens förre chefredaktör Otto Sjöberg blir chef.
Redan från första praon i åttan har Josefine Granding Larsson haft siktet inställt på medievärlden. Medan kompisarna gjorde praktik i äldrevården och på McDonald’s såg hon till att hamna på TV Stockholm.
– Jag kände Gary Engman sedan jag var liten så jag frågade honom helt enkelt. Efter att ha gjort praktik hade jag sommarjobb där varje sommar under gymnasiet. Mest fick jag göra research men jag fick se alla delar av produktionen – ljud, redigering, allting.
Efter gymnasiet provade hon på en annan värld och började jobba på dagis – det höll i ett halvår.
– Sedan dess är jag väldigt imponerad av alla som jobbar i barnomsorgen. De gör ett fantastiskt jobb, säger hon.
I stället blev det frilansjobb ett tag och sedan hittade hon en utbildning för reklam, medier, pr och marknadsföring på Institutet för internationell utbildning, som inte längre finns kvar. Utbildningen var på 120 poäng men kördes på halva tiden med ett år i Sverige och ett halvårs praktik i New York, där Josefine Granding Larsson var på en tema-tv-kanal för kvinnor.
Fel utveckling. "Ibland läggs utvecklingen av digitala medier under it-avdelningen. Men det är fel – den måste alltid ligga under redaktionen. Det handlar inte om teknik utan om att presentera mediet i olika kanaler", säger Josefine Granding Larsson som efter påsk börjar på ett nytt bolag som har hand om utvecklingen av mobil medieutveckling på TV4 och Expressen.
Parallellt med medieinriktningen har hon också alltid varit intresserad av internet, mobiler och den interaktivitet som skapas. För några år sedan gick hon en kortare utbildning för att få papper på att hon kunde html-koda.
– Fast egentligen lärde jag mig inget på den utbildningen. Jag kunde allt innan. Min brorsa skaffade dator när jag var sex år så jag har haft det där med mig. Jag är inte så intresserad av själva tekniken utan mer av de sociala dimensionerna.
När hon kom tillbaka till Sverige efter sin praktik i USA fick hon nys om att det pågick ett extremt hemligt projekt inom Bonniers. Projektet visade sig vara uppbyggandet av gratistidningen Stockholm City och där behövdes någon som byggde en sajt till lanseringen. Sajtbygget var ett tvåveckorsprojekt som Josefine Granding Larsson fick ta hand om. När det var klart fick hon jobb som reporter på City.
Under den perioden upptäckte hon att det satt en konsult nere i Skåne och hade hand om alla sms-tävlingar och undrade varför det inte var ordentligt organiserat i ett bra system– och så blev det jobbet hennes.
– Jag jobbade som reporter och med mobilt på dagarna och webben på natten. Det gick i tio veckor sedan krockade jag bilen för att jag var så trött.
Allt gick slag i slag och efter krocken blev hon i stället redaktör för digitala medier på tidningen. Under hennes tid sjösattes många sms-tjänster – dejting, prylmarknad och en hel del annat.
– Det är så enkelt med sms-tjänster. Man kan starta en på måndagen och lägga ner den på fredagen om den inte funkar.
Hände det ofta på Stockholm City att ni lade ner tjänster?
– Nej, aldrig, säger Josefine Granding Larsson och tittar lite förvånat på mig.
– Men möjligheten fanns.
Just sms-tjänster ligger henne varmt om hjärtat.
– Jag gillar verkligen sms-tjänster. Nu är det Iphonetjänster som är inne. Då glömmer man att det finns en massa svenskar som inte har Iphone. Och jag vill göra tjänster som många kan använda.
Josefine Granding Larsson trycker mycket på att hon gärna vill göra tjänster som underlättar och som många har nytta av.
– Du anar inte hur många korsords-sms som Expressen får in. De flesta som skickar in är nog inte så intresserade av att få den som Iphonetjänst.
Ett problem är att mobilfolk umgås med mobilfolk, tror hon.
– Det är människor som inte betalat en mobilräkning och inte en mobil heller. De förstår inte sådant som att prissättningen mot kunderna kan vara ett hinder.
Det är svårt att få folk att börja surfa med mobilen när taxorna är upplagda så att man exempelvis får betala 15 kronor per megabyte.
– Det är hopplöst att veta hur mycket som går åt. Om man går in på en tidnings mobilsajt kostar det en bråkdel av om man i stället surfar in på den vanliga adressen. Hur ska folk kunna ha koll på det?
Nu blir det allt vanligare med fast taxa. Även priserna för att dra igång mobila tjänster har sjunkit rejält, så nu börjar förutsättningarna bli bättre.
– Och vill man innehållsutveckla går det inte att vänta in operatörerna, konstaterar Josefine Granding Larsson.
Det är också viktigt att fundera kring vilka tjänster folk verkligen har nytta av och kommer att använda.
– Varför inte fråga kompisar, folk som jobbar i affären där man handlar eller släktingar och höra vad de skulle använda, säger hon.
– Förre Teliachefen Anders Igel sa någon gång att alla kommer att vilja ha e-post i mobilen för att kunna läsa sina jobbdokument där. Alla? Tror han att vårdbiträden, frisörer eller dagispersonal vill läsa jobbdokument i mobilen? Jag vill inte det själv.
De traditionella medierna står inför stora förändringar där webb i allt högre grad börjar ersätta papperstidningar.
– Det är en spännande tid. Men jag tror ändå att det finns plats för papperstidningen också – när det gäller långläsning och fördjupning.
Samtidigt är konkurrensen en annan på webben, framhåller hon. Många sajter är större än tidningssajterna som inte är det självklara valet. Därför tror Josefine Granding Larsson att det gäller att nischa sig.
Det kan vara som Computer Sweden eller som Dalademokraten som nischar sig innehållsmässigt eller geografiskt.
Och hon tror inte att det är mediernas sak att bygga sina egna sociala nätverk.
– Det är bättre att skapa applikationer som funkar med Facebook i stället för att skapa egna Facebook. För det är jätteviktigt att vara med i de sociala medierna. De utvecklas jättefort, 44 procent av alla britter använder sociala medier i mobilen, säger Josefine Granding Larsson.
– Och 25 miljoner använder Facebook i mobilen varje månad.
Vad kan vi då vänta oss för nya tjänster från TV4 och Expressen framöver?
– Nytto- och nöjestjänster, upprepar Josefine Granding Larsson med eftertryck.
Vad är målet – ska hon få Expressen att gå förbi Aftonbladet?
– Ja, det får väl vara det som är mitt mål, skrattar hon.
Namn: Josefine Granding Larsson.
Familj: Förlovad med Johan, grafisk formgivare. Dotter till Thorbjörn Larsson, tidigare chefredaktör på Aftonbladet, numera chefredaktör på DN.
Bor: På söder i Stockholm.
Gör: Journalist och mobilstrateg. Utvecklar digitala medier.
Karriär: Utbildad inom reklam, medier, pr och marknadsföring på Institutet för internationell utbildning. Reporter på Stockholm City. Chef för digitala medier på Stockholm City. Ansvarade för utveckling av mobila tjänster för hela Bonnierkoncernen. Mobilchef på Aftonbladet. Kort period på mobilbolaget Broaden. Konsult i egna bolaget Keitai Publishing. Börjar efter påsk på ett nytt bolag som ska utveckla mobiltjänster på TV4 och Expressen.
Favoritsajt: Google reader.
Favoritblogg: ”Jag följer flera hundra slaviskt. Älskar personliga bloggar men störst favorit är Tobbe Eks schlagerblogg på Aftonbladet.”
Gör mig glad: Katter och människor som har sunt förnuft.
Gör mig arg: Dålig service.
Fritidsintressen: Resor, gärna till Afrika. Böcker och film. Har ett Afrikarum, ett bibliotek och ett filmrum hemma.
Senast lästa bok: Familjehemligheter, vännen Niclas Ericssons debutroman.
Oanad talang: ”Fick Pierce Brosnan att sjunga för mig sex år innan han var med i Mamma Mia. Så jag antar att jag är duktig på att övertyga.”