Lanseringen av Libspotify, som företaget kallar funktionen, innebär att tredjepartsutvecklare ska kunna ta fram egna program som strömmar musik från Spotify till andra klienter än företagets egen.

Släppet sker bara omkring en vecka efter att den öppna klienten Despotify, som utvecklats oberoende av Spotify, utestängts från tjänstens servrar. Programmet gjorde det bland annat möjligt att koppla upp sig mot Spotify från Linux-datorer, en plattform som tjänsten inte har något officiellt stöd för ännu.

Libspotify kommer att offentliggöras på Spotifys egen blogg senare på tisdagskvällen.

Tjänsten öppnar för att strömmad musik integreras i mängder av olika program. Det framgår dock inte om program för mobiler ska kunna koppla upp sig mot tjänsten.

Det är sedan tidigare känt att Spotify utvecklar egna program för flera typer av mobiltelefoner, till exempel Iphone och Androidbaserade enheter.

– Vi hoppas att våra användare ska bygga vidare på det vi har startat och komma på innovativa nya sätt att interagera med Spotify. Användare har föreslagit hundratals funktioner och genom att vi tar det här steget hoppas vi uppmuntra utvecklarna att utvidga tjänsten, skriver Spotify i ett uttalande.

Användare som har det kostnadsfria, reklamfinansierade abonnemanget kommer dock inte kunna använda sig av de tjänster som Spotify hoppas ska utvecklas.

Ett premiumkonto, som för närvarande kostar 99 kronor per månad, krävs för tillgång både till utvecklarvertygen och tredjepartsprogrammen.