Efter påtryckningar från flera yttrandefrihetsorganisationer har den amerikanska handelsorganisationen USTR (The Office of the U.S. Trade Representative) släppt ett dokument som avslöjar hemliga förhandlingar mellan USA och flera länder sedan 2006 kring ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement).

Det sex sidor långa dokumentet visar att de inblandade länderna diskuterar olika sätt att bemöta den växande piratkopieringen av varor och tjänster på framförallt internet.

De länder som deltagit i förhandlingarna med USA är samtliga EU-länder, Australien, Kanada, Japan, Mexiko, Nya Zeeland, Singapore, Sydkorea och Schweiz.

Enligt det dokument som släppts så diskuterar de deltagande länderna hur piratkopiering ska tacklas med hjälp av nya lagar och bättre kontroll över vilka varor som färdas mellan landsgränserna.

Konsumentorganisationen Public Knowledge har tillsammans med två andra organisationer sedan i juni förra året satt press på att mer detaljer kring förhandlingarna lämnas ut.

Enligt Public Knowledge så beskriver det släppta dokumentet inga detaljer kring förhandlingarna utan är endast en sammanfattning. Public Knowledge säger till IDG News att USTR undanhåller över 1 300 sidor med information om förhandlingarna.

Målet med ACTA är att skapa ett samarbete mellan de inblandande länderna som gemensamt bekämpar plagierade produkter och piratkopiering.