Bygget ska påbörjas redan i år och leds av Net4Mobility, ett nytt bolag samägt av Telenor och Tele2. Mot slutet av 2010 beräknas nätet, som bygger på lte-teknik, vara igång.

Enligt operatörerna ska det nya nätet bli Sveriges mest omfattande med den nya tekniken. Tidigare har bland andra Teliasonera offentliggjort planer på ett eget 4g-nät som ska bli tillgängligt under nästa år.

– Den tidigare monopolisten har haft vissa fördelar i de gamla näten, skriver Lars-Åke Norling, vd på Telenor i Sverige med hänvisning till Teliasonera, i ett pressmeddelande.

Det nya företaget ägs till 50 procent av Telenor och 50 procent av Tele2, men inget av bolagen har ännu gått ut med några uppgifter om hur stor investeringen är.

Lte ökar hastigheten på dataöverföring i mobilnäten dramatiskt. Teoretiskt kan det innebära en uppkoppling på över 100 Mbit/s, vilket är betydligt snabbare än de flesta fasta bredband i dag. Skillnaden mellan teoretisk hastighet och faktisk har dock visat sig stor när det gäller mobilt bredband.

I samband med lanseringen säger Tele2 och Telenor att 99 procent av den svenska befolkningen ska ha tillgång till en uppkoppling på 80 Mbit/s år 2013. I storstäderna väntas ännu högre hastigheter på upp mot 150 Mbit/s.

Samarbetet kan innebära att operatören Tre, som i första hand satsar på vidareutveckling av 3g-tekniken i stället för 4g, tvingas anpassa sina framtidsplaner till konkurrenternas satsning. Telenors nätinvesteringar står nu på två ben: Dels det nya Tele2-bolaget och dels nätsamarbetet med Tre, som hittills har kostat bolagen minst åtta miljarder kronor.

I takt med att Telenor tar till sig 4g-tekniken uppstår en grogrund för konflikt med Tre, som har valt ett annat spår. Annica Elmehagen, informationsdirektör på Telenor Sverige, tonar dock ner betydelsen.

– Det betyder egentligen ingenting. Samarbetet finns kvar och det här handlar ju inte om 3g, säger hon.

I höstas började Teliasonera kontakta fastighetsägare för montering av 4g-sändare och i januari stod det klart att både Ericsson och konkurrenten Huawei får i uppdrag att bygga nätet.