Telenor och Tele2 går ihop och kompiskör sin 4g-satsning i ett gemensamt bolag. Tidigare har Teliasonera presenterat en liknande storsatsning att redan i år bygga ut 4g-nät i flera storstadsområden.

Tre – Telenors samarbetspartner när det gällde 3g-nätsutbyggnaden – har tidigare valt att tills vidare ställa sig utanför 4g-racet och i stället satsa på en vidareutveckling av dagens turbo-3g kallad hspa evolution.

Inför nästa våg av mobilsatsningar parar mobiloperatörerna ihop sig i helt nya konstallationer. På pappret ser Tre ut som förloraren. Ingen 4g-satsning och ingen samarbetspartner att dela nätkostnader med. Medan de andra mobiloperatörerna tillsammans rusar in i 4g-världens förlovade land, lämnas den lilla fattiga operatören Tre ensam kvar, dömd att tröska vidare med sten och yxa i 3g-träsket.

Deppigt, deppigt. Eller kanske inte, trots allt.

I det kortare perspektivet är det inte alls säkert att Tre lider några större nackdelar av att stå utanför 4g-racet.

Teliasonera, Tele2 och Telenor talar visserligen om att lansera snabba 4g-tjänster redan under nästa år. Men osäkerheten kring prestanda och marknadsförutsättningar för dessa 4g-tjänster är än så länge pass stora att det i dag inte ens går att gissa hur lång tid det kommer att ta för tekniken att slå igenom på marknaden.

Det finns mer än en tung expert som benhårt tror att det tar åtminstone fyra fem år till innan 4g är en teknik mogen för massmarknaden.

De 4g-nät som nu byggs i vissa storstadsregioner kommer till att börja med inte alls att ha den täckning vi är vana vid från 3g-världen. De använder nästan samma höga frekvensområde som dagens wi-fi-hotspots. Det behöver visserligen inte betyda att yttäckningen blir exakt lika klen som för en wi-fi-hotspot, men inomhustäckning och liknande kommer med all sannolikhet att bli mycket sämre än i 3g-näten.

Det är först i nästa steg, när dagens brett yttäckande gsm-frekvenser börjar användas för 4g som man mer säkert kan räkna med ett riktigt saftigt genombrott för 4g.

I detta lite längre tidsperspektiv kommer även en aktör som Tre att tvingas in 4g-racet. Då ser det ut att bli svårt, för att inte säga omöjligt, att hitta en partner att dela investeringarna med. Tele2 och Telenor har i dag kommit ut som nätkompisar och är redan upptagna. Och Teliasonera tycks redan ha bestämt sig för att köra racet på egen hand.