Microsoft har nu offentliggjort att Exchange släpps i höst – och en betaversion görs tillgänglig i dag. Nästa version av Office släpps i stället under första halvan nästa år, tillsammans med Sharepoint. Produkterna som tidigare varit kända som Exchange och Office 14 kommer i stället att få tillägget 2010.

Enligt Thomas Floberg, produktchef för Office, blir den stora nyheten i Exchange 2010 bättre kostnadshantering.

– Vi kan hjälpa kunderna att minska antalet servrar, både med virtualisering och genom att det kräver mindre prestanda av de fysiska servrarna, säger Thomas Floberg.

Dessutom finns flera leveransalternativ, den trygga men ofta dyra lösningen att köra egna servrar ställs mot att köpa tjänsten antingen av en partner eller i Microsofts egen molntjänst Exchange Online.

Den stora nyheten i Office 2010 blir en version av Office som körs i webbläsaren. Office Live Workspace, som tjänsten heter, gör det möjligt för dem utan Office att läsa och redigera dokument på nätet.

– Men det är också för mer professionella användare som kan redigera sina Officedokument även när de inte använder sin egen dator. Du behöver inte ens använda en dator med Office installerat, säger Thomas Floberg.

I höst släpper Microsoft Office 2010 på nätet i ett betatest, där alla bjuds in att testa de nya applikationerna.

Fakta

Office 2010 blir den första som även släpps i en 64-bitarsversion. Det blir särskilt användbart för riktigt stora Excelark, exempelvis för företag som använder kalkylprogrammet för beslutsstöd.