– Vi ville ha ett verktyg där vi kan göra det mesta själva. Vi var innerligt trötta på att behöva vända oss till en webbyrå för varje förändring och tvingas betala saftigt för minsta ingrepp, säger Anders Ahlberg, chefredaktör på Medievärlden, arbetsgivarorganisationen Tidningsutgivarnas tidning.

Tidningen har sedan den 9 mars använt Joomla som publiceringssystem för sin sajt Medievarlden.se, och verktyget används också av Tidningsutgivarna.

En snabb koll som CS har gjort med ett antal svenska medieföretag visar att produkter som bygger på öppen källkod, exempelvis Drupal, Joomla och Wordpress, blir allt vanligare.

Bland annat har SF Bio, Viasat (TV3), Dagens Industri och tidskriften Forskning & Framsteg valt Drupal som redaktionsverktyg. Dessutom har Sydsvenskan, Trelleborgs Allehanda, Ystads Allehanda, Helsingborgs Dagblad, Barometern, Blekinge Läns Tidning, Smålandsposten, Nya Wermlands-Tidningen och Expressen utvecklat nödsajter på Wordpress.

– Vid ett stort teknisk haveri behöver it-funktionen lägga all sin tid på att snabbt återställa till normalläge. Under den tiden ska redaktionen fortfarande kunna nå läsare och uppdatera sidorna, exempelvis från ett internetcafé, oavsett geografiskt läge, säger Expressens it-chef Fredrik Johansson.

Johan Falk, teknik- och webbredaktör på Forskning & Framsteg, berättar att den nya webbplatsen som är byggd kring Drupal ska stå färdig inom kort.

– Kostnader var faktiskt inte någon parameter som vi tittade speciellt noga på när vi valde nytt publiceringsverktyg. Anledningen att vi valde Drupal var i stället främst den höga flexibiliteten tillsammans med ett stabilt grundsystem.

– På förhand föredrog jag lösningar med öppen källkod, men uteslöt inte andra. Anledningen var inte främst kostnader utan möjligheten att laborera och vidareutveckla, säger Johan Falk.


Höga flexibiliteten och ett stabilt grundsystem är viktiga skäl för att välja Drupal, enligt Johan Falk på Forskning & Framsteg.

Sydsvenska Dagbladet använder en rad olika system, exempelvis Newspilot för nyhetsflödet, Escenic för huvudsajten, Drupal för vad som kallas snabba testskott och Wordpress för bloggar.

– Escenic är suveränt när vi bygger sajter som ska hantera en stor mängd besökare med redaktionellt innehåll. När vi gör subsystem som bokningsmoduler eller andra interaktiva lösningar sparar vi oerhört mycket tid på att jobba i Drupal. Dels för att det är ett bra system, dels för att det backas upp av en stor utvecklarcommunity, säger Erik Junesjö, Sydsvenska Dagbladets tekniske utvecklingschef.

Gunnar Borg, it-chef på Tidningsutgivarna, säger att det inte finns någon heltäckande undersökning om vilka publiceringsverktyg de svenska tidningarna använder.

– Många sneglar nu på produkter som bygger på öppen källkod och det vore förnuftigt att satsa på sådana om ekonomi, nytta och fart i utvecklingen får råda. Vi hoppas att många gör ordentliga överväganden när de ska förnya, byta ut, eller utveckla och att de överväger öppen källkod, säger Gunnar Borg.

Fakta

Wordpress är ett av de mest populäraste publiceringssystemen på marknaden och finns på tusentals bloggar och webbplatser.

Drupal är modulärt uppbyggt, vilket ökar flexibiliteten i systemet. Särskilt bra stöd och funktioner finns för så kallade communities.

En av fördelarna med Joomla är att man med bara några musklick kan ändra hela sidans utseende och lätt behålla själva innehållet, informationen.

Xoops kan användas till att bygga allt ifrån små webbplatser, typ bloggar, till enorma företagssajter.

De flesta öppna system är skrivna i programmeringsspråket php och använder MySQL för datalagringen. De distribueras under en Gnu general public-licens och kan laddas ner och användas kostnadsfritt.