I veckan ryktades det att Skypegrundarna Niklas Zennström och Janus Friis ville köpa tillbaka bolaget från Ebay. Kort därefter gick Ebay ut med nyheten om att Skype ska börsnoteras.

– Skype är en jättebra självständig produkt som växer starkt. Det står dock klart att Skype faller utanför Ebays affärsmodell, säger vd:n John Donahoe.

Han kommenterar inte uppgifterna om Friis och Zennströms försök att köpa tillbaka bolaget. Mycket tyder på att det snabba beslutet om börsnotering tvingades fram av en pågående tvist mellan Ebay och de två grundarna.

Bakgrunden är att Niklas Zennström och Janus Friis via bolaget Joltid fortfarande äger protokollet Global Index som utgör stommen i Skypes teknik.

Konstruktionen uppmärksammades av CS redan 2007. I en intervju bekräftade då Niklas Zennström att han fortfarande äger rättigheterna till Skypes bakomliggande teknik. Däremot kallades licensavtalet med Ebay för ett ”livstidskontrakt”.

Det innebär att Zennström och Friis i praktiken fortfarande kontrollerar Skypes vara eller icke vara. Det är oklart om Skype skulle fungera över huvud taget utan Global Index.

För ett par månader sedan bestämde sig Joltid för att sluta licensiera Global Index till Skype. Den 1 april tog Ebay ärendet till domstol för att hindra att avtalet bryts.

Tvisten kan vara ett försök från Skypegrundarna att tvinga fram en försäljning eller krama ur mer licenspengar ur Ebay. Det är svårt att tänka sig att någon annan köpare skulle vara intresserad av ett Skype vars tekniska kärna kontrolleras av någon annan.

Tvisten skulle då även vara upprinnelsen till Ebays beslut att börsnotera bolaget. Lyckades den får Ebay in kapital och kan särskilja Skype från sin egen auktionsverksamhet. Misslyckas den och Skypes värde dyker slipper Ebay åtminstone Zennströms och Friis tyglar. Då kan överenskommelsen kring Global Index isoleras utanför kärnverksamheten.

Fakta

Auktionsjätten Ebay köpte Skype för 2,6 miljarder kronor 2005. Två år senare skrevs värdet på bolaget ned med 900 miljoner kronor.

Affären har kallats den dummaste i it-branschens historia av Gartneranalytikern Steve Blood.

Ebay gav nyligen upp planerna på att integrera Skype med sin auktionsverksamhet. I stället ska Skype bli en fristående verksamhet och tjänst.