– Jag är chockerad. Jag kunde inte tänka mig att det skulle bli så höga straff och skadestånd. Jag antar att det är politiska påtryckningar som har påverkat fallet ända in i rättssalen, säger Christian Engström, vice ordförande i Piratpartiet om den hårda domen, till DN.se.

Rasmus Fleischer, debattör och verksam inom Piratbyrån, betonar att domen i praktiken är verkningslös. Nu väntar överklagan och en fortsatt rättsprocess.

– Det var inte oväntat. Vi hade räknat med att det kunde bli precis vad som helst, redan från början. Den här domen har inget juridiskt värde, ingen juridisk betydelse. Den kommer att överklagas. Det som ska bli intressant är att läsa formuleringarna i domen, hur de resonerat kring ansvar och uppsåt, säger han till Svd.se

Upphovsrättsindustrins förespråkare – vinnarna i sammanhanget – jublar över domen.

– Det är positivt att det var så tydligt. Man har klart tagit ställning emot den aktivitet som Pirate Bay drivit. I 95 procent av världens länder är det här redan olagligt, säger Ludvig Werner, vd på svenska Ifpi, på telefon med Computer Sweden.

Är domen strängare än du väntat dig?

– Jag har försökt vara ganska försiktig i mina förhoppningar. Jag hade nog trott att det skulle landa någonstans här, men det vet man ju aldrig. Det här sänder en väldigt intressant signal till de entreprenörer som ligger i startgroparna för nya tjänster på det här området.

Många ser det här som en pyrrhusseger för upphovsrättsindustrin. Håller du med?

– Nej. Med den typen av logik säger man att vissa brottslingar ska inte dömas alls.

I ett pressmeddelande som skickades ut omedelbart efter domen uttrycker Piratpartiet en förhoppning om att domen ska ge dem ett starkare stöd och hjälpa dem in i EU-parlamentet.

– Vi har länge varit en ledande it-nation, men med sådana här åtgärder ser vi snabbt till att hamna på undantag och bli beroende av andra nationers godtycklighet. The Pirate Bay är en unik plattform för kulturspridning mellan vanliga människor och för oberoende artister. Det vill vi bevara, skriver Christian Engström.

– Domen är vår biljett in i Europaparlamentet, fortsätter han.

Än har ingen av de dömda kommenterat domen. I ett Twitterinlägg från strax innan klockan 11 skriver Peter Sunde: "Stay calm - Nothing will happen to TPB, us personally or file sharing what so ever. This is just a theater for the media."