Enligt webbutvecklaren Nikke Lindqvist innehåller insticksprogrammet Thematic till Wordpress i högsta grad oönskad funktionalitet.

Nu utfärdar flera utvecklare kraftiga varningar mot insticksprogram och teman till mycket populära Wordpress.

Ett buggfyllt sådant är ett ramverk för olika Wordpressteman som heter Thematic. Det innehåller ett allvarligt fel som gör att den som installerat Thematic åker ut från Googles sökresultat med huvudet före.

En av de som drabbats är webbutvecklaren Nikke Lindqvist som driver en välbesökt blogg.

– Jag märkte det inte ens själv, det var en konkurrent som hörde av sig och påpekade att jag försvunnit från Google, säger Nikke Lindqvist.

Det visar sig nämligen att Thematic innehåller i högsta grad oönskad funktionalitet som innebär att det säger åt sökmotorer att inte indexera kategorisidor.

– Lösningen är att ta bort den bråkande koden i Thematic, men då tappar Thematic samtidigt den poäng som gör att det finns någon vits att installera det, säger Nikke Lindqvist.

Någon som drabbats än hårdare är Jonas Lejon, vd och utvecklare på mikrobloggverktyget Bloggy. En insticksprogram vid namn Global Translator sänkte en av företagets servrar i flera dygn.

– Många program och teman är väldigt dåligt skriva och testade. Det gäller att vara försiktig och noga följa upp vad som händer efter installation, säger Jonas Lejon.

Han tillägger att det gäller att vara medveten om att det kan uppstå konflikter om ett företag eller privatperson pressar in 10-12 olika insticksmoduler i Wordpress. Och risken är stor eftersom det går mycket snabbt att installera dessa.

– Det är mycket sällan bara att installera ett insticksprogram och allt fungerar. Och om ett program kan sänka en server, hur står det då till med säkerheten, säger Jonas Lejon.

Enligt Jonas Lejon kan listan över bråkiga insticksprogram göras lång, men ytterligare en som många använder och som det är läge att se upp med är Random Post. Det fungerar bra med få blogginlägg, men kan ställa till med prestandaproblem när antalet inlägg blir många.

Fakta

Enligt Jonas Lejon, vd och utvecklare på mikrobloggverktyget Bloggy, är det bra att använda populära teman och insticksprogram som testats av många användare. Då har många buggar hunnit
rättats till.

Se också till att mycket noga följa upp nya insticksprogram som installerats.

Wordpress är ett
bloggverktyg skrivet i PHP som använder databasen MySQL för datalagring.