– Oracle måste vara extremt tydliga med att de fortfarande tänker behålla MySQL öppet. Annars har de kastat bort pengarna för MySQL-delen av Sun, säger Michael Widenius, en av MySQLs grundare.

Med det menar Michael Widenius att det finns en risk för att Sunanställda som jobbar med MySQL kommer att avvika från Oracle då databasjätten är långt i från känt för att vara ett öppet företag.

– Det bästa Oracle kan göra är att nyttja MySQL som språngbräda att bli öppnare, säger Michael Widenius.

Om Oracle kommer att lyckas med det är osäkert. Michael Widenius vill dock ge Oracle en chans, och har för avsikt att inleda samtal med företag så snabbt det går.

– Monty Program är en villig partner till Oracle när det gäller MySQL, säger Michael Widenius.

Michael Widenius jobbar nämligen fortfarande med utveckling av MySQL, dock i egna företaget Monty Program AB då han tidigare hoppat av Sun.

Om Oracle misslyckas återstår plan b.

– Mitt företag står i startgroparna att fånga upp folk som slutar från Oracle. På det sättet finns det folk på utsidan som kan fortsätta att garantera friheten, säger Michael Widenius.

Om Oracle bestämmer sig för att fimpa MySQL menar Michael Widenius att det skulle kunna finnas andra potentiella köpare av databasen.

– Det är inte omöjligt att exempelvis HP eller Intel skulle vara intresserade, säger Michael Widenius.

Har Oracle verkligen behov av flera databasmotorer?
– Ja, det är en viktig marknad för dem, och Oracle har tidigare varit intresserat av att köpa MySQL, säger Michael Widenius.

I övrigt är Michael Widenius försiktigt positiv till uppköpet.

– Oracle har den tekniska kompetens runt databaser som Sun saknade, och det är viktigt för kunderna, säger Michael Widenius.

Fakta

Sun köpte MySQL i januari 2008 för motsvarande drygt 6,3 miljarder kronor.

Suns vd Jonathan Schwartz såg köpet av MySQL som Suns viktigaste förvärv någonsin.

Bland svenska företag som använder MySQL märks OKQ8, H&M, Axfood och Eniro.