IBM jobbar så svetten lackar för att hänga med i hetsen om samarbete i datamolnet. Trots det saknas den högst väsentliga pusselbiten kontorsprogram fortfarande i företagets senaste satsning Lotus Live Engage.

Att behöva ha kontorsprogram och grupprogram från olika leverantörer medför en krångligare och dyrare teknisk miljö. För användarna blir det också krångligare att arbeta i flera miljöer.

– Vi förstår att företagen vill samarbeta med dokument online och vi tycker att det är en viktig del. Vi jobbar på saken och dokumentsamarbete på webben kommer, men jag kan inte uttala mig om när, säger Douglas Heintzman, strategiansvarig för Lotus på IBM.

De stora konkurrenterna Google och Microsoft ligger inte på latsidan och har släppt kompletta plattformar för grupprogram. I de plattformarna ingår just kontorsprogram, men också chatt, videokonferenser, kalender, mejl, dokumentdelning och även kompletta applikationsplattformar.

Enligt Hans Werner, analysföretagets Radar Groups vd, pågår det en tävling om att lansera samarbetstjänster i molnet. Lågkonjunkturen och minskade intäkter för hård- och mjukvara driver leverantörerna.

Hans Werner påpekar samtidigt att det råder en omognad när det gäller att få ut samarbetstjänsterna i molnet. Leverantörerna vet inte exakt hur affärerna ska göras eller se ut än, speciellt när det gäller partner.

Konsekvensen blir att vissa leverantörer inte lyckas baka in alla sina tjänster i ett paket till marknaden.

– I dag är IBM mer otydligt än Microsoft och Google om samarbetsplattformar i datamolnet, säger Hans Werner.

Att IBM inte lyckats få ut sin kontorssvit Lotus Symphony i molnet förklarar Douglas Heintzman med att företaget försöker revolutionera sättet att arbeta med dokument.

– Vi jobbar med ett projekt som går under namnet Beyond office och vi vill med det förnya sättet att jobba med kontorsprogram, säger Douglas Heintzman.

Inte heller den viktiga nyckelkomponenten mejl i datamolnet har IBM lyckats packa in i Lotus Live Engage. Det pågår febrilt arbete med det och nyligen köpte IBM Outblaze, som har en mejllösning.

Att den redan existerande mejlplattformen Domino inte använts har Douglas Heintzman flera förklaringar till. En är att säkerheten i Outblazes lösning är bättre.

– Dessutom, att göra om Domino för datamolnet skulle kosta mer än att integrera Outblazes lösning, säger Douglas Heintzman.

När lösningen är på plats i Lotus Live Engage säger Douglas Heintzman inget om.

Hur IBM förhåller sig till Microsoft och samarbete i datamolnet råder det inga tvivel om. Douglas Heintzman öser både ris och ros och erkänner villigt att Microsoft är en stark konkurrent till IBM. Däremot ser han inte Google som varken någon konkurrent eller något hot.

Att IBM skulle ligga efter när det gäller samarbete vill Douglas Heintzman inte gå med på.

– Tvärtom, vi ligger i frontlinjen och har många integrationsprojekt med företag och tjänster som SAP.

Fakta

Microsofts satsning på grupprogram Business Productivity Online Suite innehåller Exchange Online, Sharepoint Online, Office Live Meeting och Office Communications Online.

Googles motsvarighet heter Apps Premier Edition och innehåller Gmail, Google Sites, Calendar, Talk och Docs. Googles applikationsplattform för molnet, App Engine, kan utan vidare knytas till Google Sites.

Både Microsoft och Google har en tydlig paketering och prissättning, något IBM saknar.

Även Oracle har sedan en tid tillbaka jobbat med grupprogram med plattformen Beehive och mellanprogrammen i Fusionfamiljen.