Sun har fått kritik för företagets hantering av Java de senaste åren. Kommer utveckling att skötas bättre under Oracles flagga? Oklart, tycker de Javaexperter som CS pratat med.

Dan Bergh Johnsson, utvecklare på Omegapoint, tror att Java är den teknik som Oracle primärt vill åt med uppköpet av Sun. Han känner sig hoppfull för Javas virtuella maskin, jvm, men är inte lika säker vad som händer med språket Java och dess gränssnitt.

– Risken är att Javas öppenhet minskar. Att Java backar tillbaka till att bara vara en angelägenhet för leverantören, säger Dan Bergh Johnsson.

Det skulle vara en utveckling som inte gagnar Java i längden. Dan Bergh Johnsson jämför med en av de viktigaste byggstenarna på internet.

– Att internet blivit så stort och välanvänt är på grund av att infrastrukturdelar, som kommunikationsprotokollet ip, inte ägs av någon, säger Dan Bergh Johnsson.

Mats Henricson, utvecklare på konsultföretaget Crisp, är även han tveksam inför framtiden.

– Oracle har ingen bra historia när det gäller Javautveckling. Flera av deras arbeten runt Java, så kallade Java Specification Request, har inte varit välskötta, säger Mats Henricson.

Han tillägger att det är allt öppet källkods-hackande som håller Javagrytan kokande. Alltså är det något som Oracle bör lägga ner stor kraft på för att se till att Java når nya framgångar och blir en konkurrenskraftig plattform i framtiden.

Jan Mattsson, it-arkitekt på It-huset, är lite orolig för Javas framtid. Oracle är inte känt för att måna om öppenhet. Samtidigt vill Oracle tjäna pengar på Java, säger han.

– Det är mycket möjligt att Oracle tar ett fastare grepp om Java än Sun, säger en tveksam Jan Mattsson.

Fakta

  • Det finns frågetecken kring vilken utvecklingsmiljö Oracle ska satsa på: Suns Netbeans eller Oracles egen Jdeveloper?
  • Genom uppköpet sitter Oracle plötsligt med två Javabaserade applikationsservrar. Även där råder det osäkerhet. Glassfish är populärast, medan Weblogic är Oracles egna applikationsserver från uppköpet av Bea.
  • Från och med nu har Oracle även två Javamaskiner, Jrockit från Beauppköpet och Suns Hotspot.