Första bärbara med Android kommer från Skytone.

Både HP och Asus har nyligen visat intresse för att använda Android som operativsystem för minibärbara. Men det kan bli kinesiska Skytone som blir först och företaget har redan gått ut med specifikationer på en sådan dator.

Den heter Alpha 680 och beräknas få ett pris på 250 dollar (2 200 kronor). För det priset får man en dator som är något mindre än Asus Eee 701, den modell som stått förebild för de flesta andra. Till skillnad från konkurrenterna tänker Skytone inte använda Intels Atom eller Vias Nano. I stället blir det en Arm-processorer, alltså en sådan som återfinns i många avancerade mobiltelefoner, exempelvis Apples Iphone.

Alpha 680 har en skärm på sju tum med upplösningen 800x480 punkter, 256 MB ram och en flashdisk på 4 GB.

Skytones produktspecialist, Nixon Wu, säger till CS systertidning, Computerworld att en färdig prototyp ska visas upp i juni och börja säljas en eller två månader senare. En viktig målgrupp som han pekar på är de 80 procent av världens befolkning som inte har råd att köpa en traditionell dator.

– För dessa grupper är det kanske inte första prioritet att kunna titta på webb-tv, säger Nixon Wu, som dock betonar den nya datorn klarar de mest basala funktioner som nybörjare kräver. Och jo, visst kan den visa klipp från Youtube.

Hos Arm Holdings PLC tror man sig veta att det under året kommer att dyka upp ett tiotal olika minibärbara som använder företagets processorer. Sedan återstår att se hur många av dessa som får Android som operativsystem. HP har tidigare bekräftat att företaget testar Android medan Asus, Acer och MSI ännu inte bekräktat de rykten som går kring detta.

I början på året meddelade även kretstillverkaren Freescale att den tagit fram en referensplattform för minibärbara som kör Android. I denna plattform ingår processorer från Arm medan företag som Wavecom och Option bidrar med de trådlösa kretsarna.

Fakta

Kinesiska Guangzhou Skytone Transmission Technologies har bara 50 anställda. Företagets första bärbara dator, Alpha 400, lanserades förra året och säljs i Europa under namnet Elonex Onet.

Alpha 680 är en minibärbar med skärm på sju tum och Android som operativsystem.