På konsultsidan i Sverige är det jättar som Logica, Atea, Tieto och Capgemini som dominerar, på produktsidan är det IBM, Microsoft, HP, Oracle och Novell.

Det säger Hans Werner, vd på analysföretaget Radar Group.

– Det är stor efterfrågan på tjänsterna och därför jobbar de största mycket med det här. Sen finns det nischade aktörer, men i sammanhanget är de små, anser han.

Den kraftiga tillväxten för cloud computing kommer att medföra att soa-begreppet blir viktigare än någonsin, tror Hans Werner.

– Cloud computing har soa som en absolut förutsättning. Det är en del av regelverket kring de molnbaserade tjänsterna.

– De flesta företag kommer vare sig att gå fullt ut i molnet eller vara kvar fullt ut i den traditionella världen. Soa blir ett måste för att finnas i båda de här världarna, fortsätter Hans Werner.

Det finns inga riktiga siffror på hur mycket marknaden för Soa omsätter eller hur den växer, eftersom den är så mångfasetterad.

När det gäller tjänstesidan så omsatte soa 13 miljarder dollar globalt förra året, vilket för övrigt var en kraftig ökning från året före då omsättningen låg på 8,9 miljarder dollar. Enligt IDCs prognoser är det en marknad som är snabbt växande och väntas omsätta 40,6 miljarder dollar i år.

– Det finns ett starkt behov av tjänsteorienterade lösningar. Men det är klart att det här kräver investeringar och nu är företagen inställda på besparingar, vilket lägger sordin på det här, säger Hans Werner.

– Men alla investeringar företagen gör försöker de anpassa efter soa-arkitekturer, säger han.

Nils Molin, som är chef för IDC Sverige, håller med om att de stora leverantörerna kommer att rycka åt sig en stor del av den här kakan.

– Det blir lätt så att de stora bolagen lutar sig mot de stora leverantörerna, säger han.

IDC pekar också ut de ledande leverantörerna på tjänstesidan, som Accenture, IBM Global Services, Deloitte, Capgemini och CSC.

Förra året släppte IDC också en rapport som visar att det finns mycket för leverantörerna att ta av. Blott 40 procent av företagen i de fem största västeuropeiska länderna var bekanta med begreppet soa, enligt undersökningen.