Predrag Mitrovic är talesman för projektet som ska få alla system för e-legitimation att fungera tillsammans. ”Det ska vara lika enkelt att legitimera sig elektroniskt som i verkliga världen”, säger han.

Utvecklingen för e-legitimationen står och stampar. Stora myndigheter kan utnyttja dagens modell relativt framgångsrikt, men den breda användningen tar inte fart. Kommuner och små myndigheter saknar lösningar som passar dem och användarna upplever tekniken som krånglig. Näringslivet är inte alls med på banan.

I stället för att vänta på nya dekret från staten – frågan har stötts och blötts i ett decennium – tar nu branschen saken i egna händer. En grupp namnkunniga experter, flera av dem konkurrenter, har sedan i somras tillsammans krattat banan för en omfattande granskning av interoperabiliteten inom e-legitimationer och smarta kort.

– Oavsett teknik ska användaren alltid ha samma upplevelse. Det ska vara lika enkelt att legitimera sig elektroniskt som i verkliga världen, säger Predrag Mitrovic, vd på Labcenter och talesman för projektet.

Övningen genomförs under två dygn i september. En rad frågor ska besvaras, som hur e-legitimationer från olika utfärdare fungerar tillsammans och hur aktiva kort från olika tillverkare fungerar ihop på mängder av olika tekniska plattformar.

– Vi bygger en miljö baserad på både Windows, Mac och Ubuntu Linux. I den ena delen testar vi alla tänkbara kortscenarier och löser allt som inte fungerar. I den andra gör vi samma sak med e-legitimationer och tjänstelegitimationer, säger Predrag Mitrovic.

Det sistnämnda handlar om hur man identifierar sig antingen som privatperson eller som juridisk person, men också om hur man kan underteckna avtal digitalt, eller skicka signerad e-post.

Övningen ska inte bara vara teknisk. Affärsperspektivet ska granskas, vilka processer som krävs för att effektivt ta tillvara tekniken i en organisation. Även det juridiska perspektivet granskas och de semantiska fallgropar som finns ska fyllas igen.

Resultaten presenteras vid en konferens i november. Lyckas projektet finns det ingen anledning till några fortsatta statliga satsningar, anser Predrag Mitrovic.

– Det är idioti att staten ska gå in och konkurrera när marknadslösningar finns. Statens roll är att vara en bra beställare. Den dag det behövs en e-legitimation för elektroniska val eller liknande finns det inget som hindrar att staten köper in och ger ut ett särskilt certifikat från en befintlig leverantör.

Kommuner, landsting och mindre myndigheter har som sagt hamnat på efterkälken. En stor anledning till det är den affärsmodell som leverantörerna använt, att de tagit betalt per transaktion.

Trots att leverantörerna nu även erbjuder fasta priser har kommunerna hållit hårt i plånboken.

– Det är också något som ska kartläggas i övningen. Jag är övertygad om att kommunerna kan hitta fastprismodeller som gör att de kan räkna hem sina investeringar, säger Predrag Mitrovic.

Fakta

  • Hasain Alshakarti, säkerhetsexpert, Truesec.
  • Bertil Bergkuist, seniorkonsult, CAG Arete.
  • Per Furberg, advokat, Setterwalls.
  • Carl Hössner, pki- och säkerhetsexpert, Bank-ID.
  • Lars Johansson, säker-hetsexpert, Omegapoint.
  • Roberth Lundin, säkerhetsexpert, Steria.
  • Predrag Mitrovic, vd, Labcenter.
  • Pål Ragnarsson, lösningsarkitekt, HID Global.