Operatören Tele2s vd Niclas Palmstierna kastar in en rejäl brandfackla i piratdebatten.

Efter en ordentlig genomgång av sina regler för informationshantering har Tele2 beslutat sig för att inte längre spara någon information som kan härleda specifika ip-nummer till enskilda nätanvändare.

I praktiken sätts därmed den mycket omstridda piratjägarlagen Ipred ur spel. Även om Tele2 åläggs att lämna ut användaruppgifter till en rättsinnehavare så finns ingenting av värde kvar att visa upp.

– Vi följer precis de lagar och förordningar som finns, där finns absolut inga tveksamheter. I lagen om elektronisk kommunikation står det tydligt vad man inte ska spara men ingenting om vad man ska spara, säger Tele2s vd Niclas Palmstierna till Computer Sweden.

Beslutet togs som ett svar på den pågående diskussionen om integritet och anonymitet på nätet. Enligt Niclas Palmstierna har budskapet från kunderna varit tydligt, och därmed har man valt att rätta sig efter det.

Informationen i fråga kommer att sparas internt i ett par dagar, upp till en vecka enligt Niclas Palmstierna. Det för att operatören ska kunna genomföra all fakturering samt säkerställa att användare inte missbrukar sina kontor för exempelvis spamutskick eller överbelastningsattacker. Efter det skrotas all information som kopplar enskilda kunder till särskilda ip-nummer.

– Innan i dag har vi inte haft en någon fastlagt rutin på hur länge vi sparar informationen. Det har inneburit att den lagrats under en längre period. Nu säger vi att informationen kastas bort så fort vi är klara med den, fortsätter Niclas Palmstierna.

Tror du att fler operatörer kommer följa ert exempel?

– Vi har valt att lyssna på våra kunder i den här frågan. Om de andra kommer göra det eller ej får du fråga dem, säger Niclas Palmstierna.

– Vi följer naturligtvis de lagar och förordningar som finns. Det viktiga här är att operatörerna inte ska behöva gå in och agera som något slags småpoliser med egna och subjektiva bedömningar, fortsätter han.

Post- och Telestyrelsen har tidigare bekräftat att det är fritt fram för operatörer att göra sig av med uppgifterna.

– Någon generell skyldighet att spara den här typen av uppgifter för alla abonnenter föreligger inte, sa Peder Cristvall, jurist på PTS nyligen till Computer Sweden.