Efter att ha testats i Sverige under våren är nu Business Productivity Online Standard Suite öppet för kunder i 18 länder, bland annat i Sverige. I paketet ingår Exchange, Sharepoint, Live Meeting och Office Communications Server som tjänster i molnet.

Hotellkedjan Scandic har utvärderat tjänsterna som en del i arbetet med att se över sin it-strategi. Pia Hofstedt, Scandics it-chef, säger att företaget ännu inte fattat ett beslut och att Microsofts molntjänster än så länge körs i ett helt separat test.

– Fördelarna är att du kan få en skalbarhet och en billigare totalkostnad, säger Pia Hofstedt.

Pia Hofstedt har inte upplevt några konkreta problem under testerna, men det finns fortfarande frågetecken.

– Det här är mogna produkter, men man måste ticka av de juridiska aspekterna och man måste titta på hur man löser integrationsbiten.

Microsoft utlovar en kostnad på omkring 130 kronor per användare och månad. Europeiska kunder som registrerar sig för tjänsterna hamnar på ett datacenter i Dublin, med säkerhetskopiering på andra ställen inom Europa. Microsoft garanterar att svenska kunders information inte lämnar EU.

Samtidigt presenterar Microsoft de partners som kommer att sälja tjänsterna. Globalt blir EDS en av återförsäljarna, och i Sverige finns även Zipper, Office IT-Partner, IT-Hanterverkarna, Ninetech och Portal+.

Fakta

I det rådande ekonomiska läget har intresset för mjukvara som tjänst ökat. I början av året reviderade därför analysföretaget IDC sin prognos för tillväxten av mjukvara som tjänst, från 36 procent till 40,5 procent under året.