Attack mot operatörerna. Efter Pirate Bay-rättegången riktar filmindustrin in sig på internetleverantörerna. ”Så länge operatörerna tjänar pengar på illegal fildelning har de inget intresse av att ta ställning. Det är dags att de bestämmer sig för vad de egentligen vill tjäna pengar på”, säger advokaten Monique Wadsted som representerar den amerikanska filmbranschen.
Det dröjde bara timmar efter domen i Pirate Bay-målet innan röster höjdes om nya och hårdare krav på internetleverantörerna.
Med Ipredlagen och Pirate Bay-domen har möjligheterna att åtala både individuella fildelare och sajtägare stärkts ordentligt. Nästa steg för upphovsrättsägarna är att, med operatörernas hjälp, blockera åtkomst till populära fildelningssajter.
Därmed flyttas fokus från individuella användare till nätets infrastruktur. Internetleverantörerna hamnar i skottlinjen och tvingas ta ställning. I Sverige står nästa stora strid i upphovsrättsfrågan sannolikt mellan musik- och filmindustrin och storföretag som Teliasonera, Tele2 och Bredbandsbolaget.
– Nu är det med hundra procents säkerhet klarlagt att den verksamhet som Pirate Bay bedriver är olaglig. Men så länge operatörerna tjänar pengar på illegal fildelning har de inget intresse av att ta ställning. Det är dags att de bestämmer sig för vad de egentligen vill tjäna pengar på, säger advokaten Monique Wadsted som representerar amerikanska Motion Picture Association i Sverige.
Uttalandena rimmar väl med tongångarna från skivbolagens branschorganisation Ifpi. Även Antipiratbyrån, som företräder den svenska filmindustrin, har använt liknande ordalag.
För operatörerna själva är diskussionen mycket obekväm. Kraven på blockering går stick i stäv mot deras mycket lönsamma självbild som digitala brevbärare, informationsdistributörer utan insyn i eller intresse av vad som skickas runt i näten.
Den resulterande debatten blir omöjlig att vinna. För att skydda sina affärsmodeller tvingas operatörerna i praktiken argumentera mot upphovsrättshavarna i fildelningsfrågan.
– Om vi operatörer går in och blockerar vissa sajter som advokaterna pekar på, vilka sajter ska vi då blockera i morgon? I övermorgon? Vi kommer att gå in och agera om vi får ett slutligt åläggande från en domstol, inte annars, säger Patrik Hiselius, jurist på Teliasonera.
Även Bredbandsbolagets vd Georgi Ganev efterlyser tydliga direktiv från lagstiftaren. I den mycket infekterade fildelningsfrågan riskerar annars politiska och ekonomiska intressen att blandas ihop. Politiska utspel blir till konkurrensfördelar:
– I Sverige har man valt en väg som handlar om att åtala individerna bakom Pirate Bay. Det gör en diskussion om att spärra innehållet mindre relevant, säger han.
– När debatten blir till vad den är i dag dras tolkningar av lagen upp till konkurrensfördelar. Ärligt talat vore det bäst för både oss och våra kunder om det fanns tydliga lagar, fortsätter Georgi Ganev.
Krav på censur är ingen ny taktik från musik- och filmbolagens sida. I flera år har de förespråkat att operatörer ska blockera kända fildelningssajter.
Patrik Hiselius, bolagsjurist på Teliasonera, berättar att Ifpi redan under sommaren 2008 skickade ut skriftliga förfrågningar till svenska operatörer om att blockera bland annat Pirate Bay. Till skillnad från i Danmark prövades ärendet aldrig i domstol.
Branschföreningen European telecommunications network operators’ association, Etno, beslutade nyligen att gemensamt uppmuntra utvecklingen och marknadsföringen av lagliga nedladdningstjänster.
Att fokusera på lagliga alternativ blir för internetoperatörerna ett enkelt sätt att slippa den obekväma debatten kring sajter som Pirate Bay.
– Det är ett problem för oss att debatten fokuserar så mycket på vad som är eller inte är olagligt när det faktiskt finns en rad lagliga alternativ. Där är Spotify och Musicplayer långt ifrån ensamma. Det är jättesvårt för mig att lyfta fram det, att komma bort från frågan om vad som skall definieras som olagligt, säger Patrik Hiselius.