Det kan vara en rolig sysselsättning en trist och regnig dag, att sitta med var sin mobiltelefon och läsa högt ur de lustiga förslag som dyker upp.

Eller så kan man göra skön konst av att behålla de galna ord som föreslås och låta mottagaren gissa vad man menade.

Några sms ur min egen skörd: ”Det blir hemlähade tapas” (här orkade jag inte stava till ordet hemlagade eftersom det borde ha framgått av sammanhanget). ”Jag kommer med en matlada sen” (jag åkte inte iväg med en lada full med mat, däremot en matlåda).

T9 kan också provocera fram samhällsanalys. Vad säger de föreslagna orden om vår omvärld?

Ett av de mest kända exemplen på skevheter är att ordet mens inte fanns i äldre versioner av T9, i stället föreslås oför, oens, memp och neop.

Alla är förmodligen mycket användbara ord i något universum medan rätt många svenskar här på jorden har regelbunden användning för ordet mens.

Sen kan man roa sig med att kolla vilka otroliga ord som faktiskt finns med i listan. Språktidningen listar några av dem varav det mest oförargliga är nazistparkering.

De andra vågar jag inte skriva här. Och varför finns inte ordet sms högre upp i listan? Rör, pop, rop, ros, söp, sos och ror kommer alla före sms i min version av T9.

Jag hoppas verkligen att folk skriver sms oftare till varandra än söp. Och varför kommer öl före ok?

Och hur kan ordet svävar vara vanligare än stavar? ”Ursäkta att jag stavar fel” känns som ett normalare sms än ”Nu svävar jag igen”, men jag kanske umgås i fel kretsar.

Oavsett vad det här beror på och hur mycket politik man vill lägga in i det är det kul att följa utvecklingen.

När kommer T9 att slå igenom i vårt talade språk?

När kommer de första exemplen på T9-slang? Det kanske redan finns fast jag inte vet om det.

Ordet mobilen går till exempel inte att skriva, i stället blir det mobileo. Finns det folk som säger så till varandra därför att de sett ordet så många gånger när de sms:at?

”Jag har glömt mobileo, så du får ringa till Petter om du vill något.” Finns det folk som säger curren därför att T9 föreslår det varje gång de ska sms:a ordet bussen?

De kanske säger ”Ska vi gå eller ta curren?”. Det blir kanske svordomarna som kommer först, de brukar ha en livskraft som andra ord inte har.

Dubbelfitta går alldeles utmärkt att skriva i T9 och jag kan tänka mig att det skulle fungera som skällsord.

Eller så kommer det över huvud taget inte att slå igenom därför att alla snart har qwertytangenter på sina mobiler.

Just nu är det inte så stor del av befolkningen som har så avancerade telefoner men man kan redan se en klasskillnad när det gäller sms:andet.

Den som har ett riktigt tangentbord har en större frihet och kan snart inte tyda ord som memp och hemlähade.

Vi blir en liten men exklusiv skara som fortfarande talar T9. Eller så tar utvecklingen en oväntad sväng och qwertymobilerna blir bara en historisk parentes.

Öl, nu där det räcka för i dag. Skicka mig gärna ett rör om du har höst någon T9-släng.