Det var i måndags som Ifpi kontaktade det svenska driftbolaget DCP Networks med ett varningsbrev. Där ställdes krav på att bolaget ska stänga av fildelningssajten Torrentbytes.net, som DCP Networks hyr ut serverkapacitet till, från nätet. Ifpi hotar annars med att dra ärendet till domstol. Det skriver DN.se.

Brevet är ett försök att vidga tingsrättens dom i Pirate Bay-målet att även gälla tjänsteleverantörer. Det medger Ifpis jurist Magnus Mårtensson i en intervju med DN.se.

– Bittorrentsajten som är aktuell är i stora delar uppbyggd som The Pirate Bay och med tingsrättens tydliga bedömning om att verksamheten är olaglig, så är vår uppfattning att även tillhandahållandet av olika tjänster till en sådan sajt kan vara medverkan och därmed olagligt, säger Magnus Mårtensson.

Han hävdar vidare att liknande varningsbrev inte alls är ovanliga. Enligt honom har Ifpi vänt sig direkt till internetleverantörer och sajtägare vid flera tidigare tillfällen.

Domen i The Pirate Bay-målet gällde de personer som ansvarat för en webbtjänst, inte de som tillhandahållet uppkopplingen i sammanhanget. Genom att dra ett hostingföretag inför rätta hoppas Ifpi därmed vidga det juridiska begreppet medhjälp till brott mot upphovsrätten.

Så sent som i morse uppmärksammade CS att nästa stora strid i upphovsrättsfrågan sannolikt kommer stå mellan film- och musikbranschen och internetleverantörerna.

Det som ett resultat av upphovsrättsindustrins ansträngningar att flytta fokus i debatten från individnivå, alltså enskilda fildelare, till nätets infrastruktur, alltså operatörer som Teliasonera och Bredbandsbolaget.

En av de anställda på DCP Networks är Fredrik Neij, en av de dömda i Pirate Bay-fallet.