Det amerikanska justitiedepartementet lägger nu fram åtalspunkterna mot den 21-åriga svensken. En formell begäran för att lagföra honom i Sverige kommer inom kort överlämnas till svenska myndigheter.

Kammaråklagare Chatrine Rudström i Uppsala inväntar dokument från USA och ska därefter fatta beslut om hon ska väcka åtal mot honom i Sverige.

– Jag ska fatta beslut om vi övertar det eller inte. Det kommer i så fall hanteras enligt svenska regler. Annars lagförs han i USA, säger hon.

Enligt åtalspunkterna ska han ha gjort sig skyldig till intrång mot nätverksleverantören Cisco 2004, då han ska ha kommit över hemlig källkod till Internetwork Operating System, operativsystemet som används i de flesta av Ciscos routrar och nätverksväxlar. Koden släpptes kort därefter på en rysk webbplats.

Intrången ska ha skett den 12 och 13 maj 2004, när mannen var 16 år gammal. Några dagar senare utsattes Nasas superdatoravdelning för intrång. Uppsalabon, som uppges ha använt ”Stakkato” som sitt alias, anklagas även för intrången mot den amerikanska rymdmyndigheten.

Om han fälls riskerar han tio år i fängelse per intrång och skadestånd på upp mot två miljoner kronor i böter, enligt det amerikanska justitiedepartementet.

Mannen friades i tingsrätten i februari 2007. Men domen överklagades och senare samma år fällde Svea hovrätt honom för sju fall av dataintrång mot svenska universitet och högskolor.

Bland de drabbade finns bland andra Uppsala universitet, KTH och Nationellt Superdatorcentrum i Linköping. Han fick då villkorlig dom och ålades att betala 200 000 kronor i skadestånd.

21-åringen har hela tiden nekat till anklagelser, men medgett att han tillverkat verktyg och program som användes vid intrången.

– Det är en total tragedi för vårt rättssamhälle att en domstol kan döma någon med bevisning som domstolen inte förstår, sa han till Computer Sweden efter hovrättens dom.

I hans version har andra, äldre hackare utnyttjat hans uppkoppling och dator som en språngbräda för att hacka system i andra delar av världen. Mannen överklagade domen till högsta domstolen men fick i fjol avslag.