Nu inleds andra fasen av Microsofts planerade personalnedskärningar. Det beskedet kom från Microsofts vd Steve Ballmer i går kväll.

I januari gick it-jätten ut med ett första sparpaket där 5 000 jobb skulle bort. I en första runda fick 1400 personer lämna företaget. Då var inte Sverige bland de drabbade. Den här gången blir det annorlunda.

Microsofts svenska vd Peter Kopelman bekräftar att även den svenska verksamheten kommer att drabbas.

– I ett globalt perspektiv så är det i princip alla länder som är drabbade. Men det är en naturlig del av det vi sa i januari. Sverige är inte helt immuna, utan vi får ta en del av neddrragningen, säger Peter Kopelman. 

Han poängterar att det är en del av nedskärningarna på 5 000 som utannonserades i januari. Den största smällen kommer dock Microsoft i Redmond att få ta, enligt Peter Kopelman.

– Av de 5000 drabbade, där vi redan har dragit ner 1400, kan vi nog räkna med att hälften av dem som är kvar kommer att ske i Redmond, säger han.

Svenska Microsoft har drygt 500 anställda. Peter Kopelman vet inte hur många, eller vilka, som kommer att få lämna företaget, men säger att det inte handlar om så många personer.

När kommer det att vara klart?
– Inom väldigt kort. Inom de kommande dagarna har vi haft diskussioner med berörda personer.

Är det folk i Sverige som har fått gå redan?
– Nej det är ingen som har fått gå i Sverige än.

Enligt Peter Kopelman är det en nödvändighet att ”anpassa kostymen”. Han hänvisar till senaste kvartalsrapporten där omsättningen sjunkit med sex procent.

– Vi måste driva effektiviseringar och rationaliserar internt på samma sätt som vi hjälper våra kunder med det. I det korta perspektivet har det ingen påverkan, men det innebär väl att färre kommer att jobba för fler.