Uppmärksamheten kring telekompaketet har varit enorm i svensk media och på internet. Tack vare insatser från nätaktivister och politiska bloggare hamnade fokus i debatten tidigt på de så kallade ändringsförslagen 138 och 166, som syftar till att säkerställa grundläggande rättigheter på nätet för EU-medborgare.

Svenska politiker och EU-parlamentariker har sedan dess vittnat om ett stort intresse för just frågorna om interneträttigheter, trots att de bara utgör en liten del av telekompaketet som helhet.

En av de pådrivande grupperna i debatten kallar sig för Tapirbyrån, en löst sammansatt gruppering med starka band till det svenska nätverket Piratbyrån. Gruppen låg bakom sajten telekompaketet.se, där intresserade nätanvändare uppmanats att engagera sig i debatten. Sajten har även länkats till från The Pirate Bays förstasida.

Tapirbyrån sköter även den irc-kanal där bland andra bloggare, piratpartister och personer med koppling till Piratbyrån och The Pirate Bay samordnat sina insatser i debatten.

Marcin de Kaminski är medgrundare till Piratbyrån, som tog initiativet till Tapirbyrån. Han är fascinerad av uppslutningen kring frågan:

– I perioder har det varit lite magiskt att se självaktiviteten, när allt bara flutit på utan att någon egentligen samordnat eller haft någon kontroll över något alls. Det är internet i ett nötskal, internet på riktigt, säger han.

Han tror att Piratbyrån fungerat som ”gnistan som tände aktivismen” i frågan, men påpekar även att namnet Piratbyrån inte förekommit i diskussionerna kring just telekompaketet.

– Det är en otroligt levande miljö, utan ledare men med en gemensam framtidsplan. Telekompaketet är nog att se som det första genomslaget för nätaktivismen, för internetklustrena, säger han.

Underskattar du inte Piratbyråns roll som samordnande organ och symbol?
– Jag tror symboliken då är viktigare än den faktiska samordningen. Aktiviteten finns redan på internet, men det kan behövas en sedan tidigare "godkänd" flagga att jobba under. I nätvärlden tror jag exempelvis att det ger mycket tyngd om "rätt" bloggare skriver om frågor, säger Marcin de Kaminski.