När 19-årige Ulf Pettersson skulle välja ett namn på sin sajt där han skulle börja sälja mobiltelefoner, sökte han runt efter lediga domännamn. Till slut fastnade han för Googlephone.se.

– Jag tyckte att det var ett bra namn som skulle dra mycket besök, vilket är syftet med det hela, att nå ut, säger Ulf Pettersson.

På sajten sålde han mobiltelefoner med Googles operativsystem Android. Men försäljningen blev kortvarig. Efter två månader kom ett brev från Googles ombud i Stockholm, om att han inte hade rätt att använda namnet Googlephone.

Ulf Pettersson lade ner verksamheten på sajten i väntan på en lösning.

– Först trodde jag inte att det var så farligt och trodde att man skulle hitta en lätt lösning. Det kändes som att det var lite väl seriöst. Jag tänkte att om de var intresserade av domännamnet ifråga så kunde de ju köpt upp det.

Enligt Ulf Pettersson finns det flera andra domännamn som tangerar Googles mobil, till exemepel androidphone.se och googlephone.com, vilka Google inte äger.

– Jag tyckte att det var lite konstigt att de skulle ha just min domän. Det var ju inte heller tal om någon ersättning utan de skulle ju ha den gratis, säger Ulf Pettersson.

När Ulf Pettersson inte gick med på att lämna över domännamnet vände sig Google till Stiftelsen för internetinfrastruktur, för att göra en alternativ tvisteprövning. Google hävdade bland annat att företaget har rättigheter till alla domännamn som börjar med bokstäverna Google.

De menar också att namnet Google Phone rönt stor uppmärksamhet i media, och Ulf Pettersson måste därför ha varit medveten om Googles mobil, och därmed handlat i ond tro.

Stiftelsen kom fram till att Ulf Pettersson mycket riktigt handlat i ond tro när han registrerade domännamnet Googlephone.se. I beslutet står att ”ingen person som agerar aktiva på internet kan vara ovetande om Sökanden och dess varumärke Google”. Ulf Pettersson har också försökt att ”skapa det felaktiga intrycket av att ett företag GooglePhone.se ligger bakom webbplatsen , bl a genom att den enda kontaktinformationen på webbplatsen är e-postadressen info@googlephone.se.”

Enligt Ulf Pettersson köpte han inte domänen i ond tro, och hade inga planer på att sälja den vidare. För två veckor sedan kom beslutet från Stiftelsen. Domänen ska överföras till Google.

– Det är tråkigt, men det finns inte så mycket jag kan göra åt det, jag har gjort vad jag har kunnat. Det var ju en hobby vid sidan om, så det känns som att det kommer att läggas ner nu, säger Ulf Pettersson.

Rättelse: Fel namn på personen uppgavs tidigare i artikeln.